ßßß
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Kiedyś Justine zaproponowała przepis na to podstawowe - ciasto bez żadnych dodatków, proste i pyszne (gdybyście mieli ochotę to klik). Ja dziś przygotowałam coś innego - baza podobna, a do tego mocny krem piernikowo - pomarańczowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć te dwa przepisy i przełożyć ciasto Justine kremem z dzisiejszego przepisu. Pamiętajcie, że w kuchni jest tylko jedna zasada - ma smakować, a jestem pewna że takie połączenie Wam zasmakuje!BABECZKI MARCHEWKOWE Z KREMEM PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWYMSkładniki na 12 sztuk:Ciasto:200 g startej marchewki240 g mąki tortowej1,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki oleju60 g drobnego cukru40 g cukru trzcinowego2 jajka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika½ pomarańczyKrem:250 ml śmietanki 30%250 g mascarpone3 łyżki cukru pudru1 łyżka przyprawy do piernikasok z ½ pomarańczy1 łyżka soku z cytrynyMąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. W drugiej misce mieszamy olej z jajkami, sokiem i otartą skórką z połowy pomarańczy, a następnie dodajemy stopniowo mieszankę mączną – delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), na koniec dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek – nie wypełniamy ich do końca, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (jeżeli mamy taką możliwość przez pierwsze 5 minut muffiny pieczemy z termoobiegiem).Śmietankę na krem ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, przyprawę do piernika, sok z pomarańczy i cytryny i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone muffinki.P.S. Jeżeli marchewki nie są zbyt słodkie do ciasta należy dodać więcej cukru.P.S.2. Muffiny najlepiej studzić na kratce, a nie w blaszce, żeby nie zaparowały J