Wykonanie
27 kwietnia 2015

Ciasto, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym krytykom. Jest bardzo puszyste i delikatne. Konsystencją przypomina ciasto
biszkoptowe. Zobaczycie, nikt nie uwierzy, że jego głównym składnikiem jest
marchewka.CIASTO "
MARCHEWKOWE POLE"(Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis")Składniki:ciasto2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
marchewki startej na małych oczkach2 łyżeczki
sody oczyszczonej4
jajka1 szklanka
oleju1 szklanka
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonukrem śmietankowy300 g
śmietany 30%250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrukilka kropli
aromatu cytrynowegokrem
marchewkowy1
budyń waniliowy1
galaretka pomarańczowa500 ml soku
marchewkowego (może być z kartonu)Przygotowujemy ciasto.
Jajka ucieramy z
cukrem. Następnie miksując, stopniowo dodajemy
olej i
mąkę przesianą z
sodą oczyszczoną i
cynamonem.Dodajemy
marchewkę i dokładnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy je około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe, wystudzone kroimy wzdłuż na 2 blaty.Ubijamy
krem śmietankowy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier puder,
mascarpone i aromat. Miksujemy. Kremem smarujemy dolny placek. Przykrywamy go górnym blatem.Przygotowujemy krem
marchewkowy.300 ml soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy
budyń. Mieszaninę wlewamy do tego gotującego się. Zagotowujemy całość i zdejmujemy naczynie z ognia. Wsypujemy
galaretkę, mieszamy ją do czasu, aż się rozpuści. Studzimy krem. Masę rozprowadzamy na cieście. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.


Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.