ßßß
Składniki na ciasto :2 szklanki startej marchewki2 szklanki mąki pszennej4 jajka1 szklanka oleju1 szklanka cukru brązowegopo 2 łyżeczki sody i cynamonu
Składniki na krem :300 g śmietany kremówki200 g serka mascarponecukier puder do smakuSkładniki na krem marchewkowy :1/2 l soku marchewkowego1 budyń waniliowy1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie :Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i miksujemy razemPotem dodajemy stopniowo olej i startą marchew i dokładnie miksujemy razemNa wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach (23 x 32 cm) wylewamy ciasto, pieczemy przez 40 min. w temp. 180 *CPo wystudzeniu kroimy je na 2 częściKremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce serka i cukier puder do smaku - miksujemy razemNa garnuszka wlewamy połowę soku marchewkowego, w reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszającNa koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretkiNa jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częściąNa wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-galaretkową.