Wykonanie
A to efekt talentu cukierniczego naszej Moni :)Ciasta jeszcze nie piekłam sama, ale wygląda na smaczne, dlatego wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony.Zdjęcia również wykonane przez
młodą kucharkę.

Składniki na ciasto :2 szklanki startej
marchewki2 szklanki
mąki pszennej4
jajka1 szklanka
oleju1 szklanka
cukru brązowegopo 2 łyżeczki
sody i
cynamonu
Składniki na krem :300 g
śmietany kremówki200 g
serka mascarponecukier puder do smakuSkładniki na krem
marchewkowy :1/2 l soku
marchewkowego1
budyń waniliowy1
galaretka pomarańczowaPrzygotowanie :
Mąkę mieszamy z
sodą,
cynamonem, wbijamy do niej
jajka, dodajemy
cukier i miksujemy razem
Potem dodajemy stopniowo
olej i startą
marchew i dokładnie miksujemy razemNa wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach (23 x 32 cm) wylewamy ciasto, pieczemy przez 40 min. w temp. 180 *CPo wystudzeniu kroimy je na 2 częściKremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce
serka i
cukier puder do smaku - miksujemy razemNa garnuszka wlewamy połowę soku
marchewkowego, w reszcie mieszamy
budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszającNa koniec wsypujemy
galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia
galaretkiNa jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę
śmietankowo-
serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częściąNa wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo-
galaretkową.