Wykonanie

Kto ma ochotę na wilgotne i aromatyczne
marchewkowe babeczki ze
śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest
pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym
stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki . Nie dodawałam nigdy
mascarpone do
bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł.
Mascarpone doskonale "usztywnia"
śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :).Składniki:Ciasto2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki drobno startej
marchewki1 1/2 szklanki
cukru1 1/4 szklanki
oleju rzepakowego4
jajka2 łyżki
przyprawy do piernikaKrem4 łyżki
serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml
kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki
cukrowekakaoWykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce do pieczenia Pieczemy około 15-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, babeczki są gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.Następnie będziemy przygotowywać krem. Pamiętajmy, że wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Umieszczamy je w misce i ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.Krem przekładamy do dekoratora i wyciskamy na babeczki, następnie dekorujemy wedle uznania.