Wykonanie
Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto
marchewkowe.Kiedyś zapragnęłam
marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej
pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli
zrobi się je z dobrego przepisu. A gdzie szukać dobrych przepisów, jeśli nie u moich sióstr? ;)Nie mogło się nie udać. Wyszło genialne! Dodałam trochę mniej
orzechów niż w przepisie, bo więcej nie miałam ;) Zrezygnowałam również z
ananasa (w oryginale było pół szklanki - odsączonego). Do słodkiego ciacha przygotowałam delikatny krem z
serka mascarpone i
śmietany kremówki. Wszystko łatwe i przyjemne. Naprawdę. Do tego ciasta nie użyłam nawet miksera - przygotowuje się je niemalże jak muffinki!Upiekłam małą porcję w tortownicy o średnicy 18 cm i właściwie wyszedł mi mały
marchewkowy tort z kremem
mascarpone :) Jeśli chcesz upiec ciasto w tortownicy o większej średnicy (24 - 26 cm), to pomnóż składniki
razy dwa.Tortownica o średnicy 18 cm.Składniki na ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!):- 2/3 szkl.
mąki pszennej- 1/2 szkl.
cukru- 1 łyżeczka
sody (płaska)- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- łyżeczką dobrej
przyprawy do piernika- 1/3 szklanki
oleju (użyłam z pestek
winogron)- 2
jajka (roztrzepane)- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich- 1 szklanka
marchewki startej na średnich oczkach tarki (lekko odciśniętej z soku)* dobrej czyli takiej, w której głównym składnikiem są
przyprawy, a nie
cukier lub
mąka.Składniki na krem:- 250 gramów
serka mascarpone- 200 ml
śmietanki 30%- 3 czubate łyżeczki
cukru pudru (przesiane) - lub więcej w zależności od upodobań.Dekoracja:- 3 łyżki
płatków migdałów uprażonych na suchej patelniPrzygotowanie:1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki -
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i
przyprawy.2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj
olej z
jajkami.3. Połącz składniki suche i mokre i dokładnie wymieszaj - bardzo dobrze
miesza się silikonową szpatułką.4. Dodaj
marchewkę,
orzechy, szybko wymieszaj.5. Przełóż ciasto do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku (ciasto nie oblepia patyczka). Jeśli pieczesz podwójną porcję w większej blaszce, czas pieczenia się wydłuży!6. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem:
śmietankę ubij na sztywno, dodaj
mascarpone i
cukier puder, ubijaj chwilę aż masa będzie jednolita.7. Zimne ciasto przekrój na pół, rozprowadź na dolnej części większość kremu, przykryj górną częścią, dociśnij. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch ciasta. Posyp uprażonymi
płatkami migdałów.A jeśli zdecydujesz się upiec ciacho, daj znać w komentarzu lub na Facebook'u:

