ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe.
Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się je z dobrego przepisu. A gdzie szukać dobrych przepisów, jeśli nie u moich sióstr? ;)
Nie mogło się nie udać. Wyszło genialne! Dodałam trochę mniej orzechów niż w przepisie, bo więcej nie miałam ;) Zrezygnowałam również z ananasa (w oryginale było pół szklanki - odsączonego). Do słodkiego ciacha przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Wszystko łatwe i przyjemne. Naprawdę. Do tego ciasta nie użyłam nawet miksera - przygotowuje się je niemalże jak muffinki!
Upiekłam małą porcję w tortownicy o średnicy 18 cm i właściwie wyszedł mi mały marchewkowy tort z kremem mascarpone :) Jeśli chcesz upiec ciasto w tortownicy o większej średnicy (24 - 26 cm), to pomnóż składniki razy dwa.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Składniki na ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!):
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody (płaska)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczką dobrej przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron)
- 2 jajka (roztrzepane)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka marchewki startej na średnich oczkach tarki (lekko odciśniętej z soku)
* dobrej czyli takiej, w której głównym składnikiem są przyprawy, a nie cukier lub mąka.
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżeczki cukru pudru (przesiane) - lub więcej w zależności od upodobań.
Dekoracja:
- 3 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj olej z jajkami.
3. Połącz składniki suche i mokre i dokładnie wymieszaj - bardzo dobrze miesza się silikonową szpatułką.
4. Dodaj marchewkę, orzechy, szybko wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku (ciasto nie oblepia patyczka). Jeśli pieczesz podwójną porcję w większej blaszce, czas pieczenia się wydłuży!
6. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i cukier puder, ubijaj chwilę aż masa będzie jednolita.
7. Zimne ciasto przekrój na pół, rozprowadź na dolnej części większość kremu, przykryj górną częścią, dociśnij. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch ciasta. Posyp uprażonymi płatkami migdałów.
A jeśli zdecydujesz się upiec ciacho, daj znać w komentarzu lub na Facebook'u:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/03/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone.html