Wykonanie
Najczęściej robimy to co dobre, szybki i sprawdzone. U mnie to muffiny. Nadają się na deser w zwykły zimowy dzień jak i na wieczorne przyjęcie.
Pomarańczowe babeczki z karotenem sprawią, że poczujecie się dużo lepiej.

SkładnikiNa ciasto3
jajkapół szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego70 g roztopionego
masła80 ml
śmietany4 średnie
marchewki1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej2 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu450 ml
śmietany 30%4 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cynamonukoraliki do dekoracjiCiasto
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione
masło i
śmietanę, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać startą na drobnych oczkach
marchewkę i
skórkę cytrynową.W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
cynamon. Następnie dodać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papierkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.KremWszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu (
śmietana i
serek mascarpone powinny być schłodzone przez 24 godziny w lodówce).Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na babeczki i udekorować koralikami oraz schłodzić w lodówce.







SMACZMEGO!