Wykonanie

Szalejemy ze
smakami zastanawiając się jak sprawić, żeby to, co zdrowe i lekkie było zarazem rozpustne i nieziemsko pyszne. Trafiliśmy! Ostatnio testowaliśmy połączenie jaglanki z
kakao i wiórkami kokosowymi, a dzisiaj
czekoladowo-
orzechowy mus z
kaszy jaglanej, przekładany tysiącem smaków. Świeżo przygotowany ma - o dziwo! - konsystencję i posmak tradycyjnego kremu do
tortów. Jest nawet podobnie lekko mdły, dlatego, żeby przełamać tą monotonię utkaliśmy pełną symfonię przetykając go akordami
banana, soczystej
pomarańczy i słodkich
daktyli. My od razu go pokochaliśmy i na pewno jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu, przekonując się w ilu wariacjach
smakowych się sprawdzi.Mus najlepiej spożywać zaraz po ostygnięciu - mamy wtedy pewność, że zachowa swoją pyszną konsystencję.Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana
kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości
białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą
wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.*****************************************************************************Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse !Rockin ' with flavors, wondering how to
make something healthy, light and at the same
time outrageously delicious and dissolute . We found the key ! We've tested millet recently in a combination with cocoa and coconut .
Today we present you a chocolate millet mousse, layered with a thousand flavors. Freshly prepared - to my surprise ! - has a texture and taste of the traditional
cake cream . It is even just a little
bland - so to break that monotony we created out of it a full symphony sewn it with accords of
banana,juicy oranges and sweet dates. We immediately fell in
love with it and will definitely get back to this recipe
more than once .Mousse is best eaten immediately after cooling down - then we are sure that it will maintain its delicious texture.Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well- known groat . It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein -
very nutritious . If we want to get rid of toxins from the
body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and
drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair,improve memory - due to lecithin content . Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.

czas przygotowania: ok. 1 , 5 hCzego potrzebujesz na 2 porcje takie jak na zdjęciach?3/4 szkl
kaszy jaglanej3 1/2 szkl
wody1 czubata łyżka ciemnego
kakao (lub więcej - wedle uznania)100 g
orzechów laskowychdowolne słodzidło -
cukier biały, trzcinowy....do przełożenia:1
pomarańcza, pokrojona na kawałki1
banan, pokrojony w krążki2 łyżki daktelli (przepis tu)2 łyżki
płatków owsianychpłatki migdałowe do posypaniaCo teraz?1.
Kaszę i
orzechy zalej
wodą i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Kasza powinna być lekko rozgotowana.2. Następnie lekko przestudzoną
kaszę wraz z
orzechami przełóż do blendera, dodaj
kakao, dowolny
cukier i zmiksuj na gładką masę - zajmie to parę do parunastu minut.3. Kiedy mus przestygnie kolejno nakładaj do naczynia
płatki owsiane, kawałki
pomarańczy, mus jaglankowy, daktellę, plasterki
banana, mus,
pomarańczę i posyp
płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone.

Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse !preparation
time: about 1.5 hoursWhat do you need for 2 servings like at the pictures ?3/4 cup millet3 1/2 cup water1 heaped tablespoon of dark cocoa(or
more - according to taste)100 g hazelnutsAny sweetener - white sugar,cane ....for layers :1 orange, cut into pieces1
banana, sliced into rings2 tablespoons datella(recipe here)2 tablespoons of oatmealalmond flakes for sprinklingNow what?1.
Pour water over millet and nuts,cook over medium heat,covered, until all the liquid is absorbed . Millet should be slightly overcooked .2. Put cooled down millet and nuts into blender, add cocoa,any sugar and mix until smooth - it will take a few minutes .3. When the mousse is cold put the ingredients into the glass: oatmeal, pieces of orange, millet mousse,datella,
banana slices, mousse, orange and sprinkle with almonds .
Serve chilled.