Wykonanie
Nasze risotto rosso to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego jak wygląda!
Buraki,
orzechy i zielona pietrucha. Dużo magnezu, potasu i wapnia. Słodkie
buraki świetnie sprawdzają się w połączeniu z
białym,
wytrawnym winem i delikatnym
ryżem.Tradycyjnie do risotto dodaje się
śmietanę, jednak my podpisując się pod zasadą minimalizmu kulinarnego pomijamy ten krok i zostawiamy tylko to, co zdrowe - 9 w skali pyszności gwarantowane. Polecamy wam za to dodać niewielką ilość
parmezanu - na pewno uświetni każde risotto.
Co potrzeba na 2 porcje?3/4 szkl
białego ryżu (najlepiej arborio, choć my przyrządziliśmy je ze zwykłego białego i też było pysznie)2 średnie
buraki, ugotowane wcześniej ( kiedy widelec łatwo wchodzi w warzywo to jest gotowe), obrane i pokrojone w kostkęgarść
orzechów włoskich, posiekanagarść
natki pietruszki, poszatkowana2 małe
cebule, pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 szkl
bulionu warzywnego1/4 szkl białego,
wytrawnego wina (opcjonalnie)1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
masłasólCo teraz?1. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulę. Gdy się zrumieni dodać
ryż i prażyć go, aż ok. 75% ziarenek
zrobi się naprawdę białych.2. Wlać
wino i zaczekać aż odparuje. Zmniejszyć ogień.3. Wlać łyżkę wazową
bulionu i czekać, aż odprauje - postępować tak do momentu, aż
ryż jest miękki. Często mieszać.4. Razem z ostatnią łyżką
bulionu dodać
buraki,
pietruszkę,
orzechy,
czosnek,
pieprz ziołowy i
gałkę muszkatołową. Kiedy
bulion się wchłonie, dodać
masło, wymieszać dokładnie i podawać.English: Risotto rossoThis risotto rosso is a real vitamin bomb and at the same
time it looks awesome ! Beets, nuts and green parsley are source of magnesium, potassium and calcium. Sweet beets go well with white, dry
wine and soft rice.Traditionally,risotto is served with cream, but because of following the principle of culinary minimalism we skip this step and leave only healthy ingredients . We recommend you to add a small amount of
Parmesan cheese - definitely will go well with every risotto.What is needed for 2 servings ?3/4 cup of white rice(preferably arborio, but we used plain white, and it was delicious)2 medium beets,cooked earlier (when a fork easily enters the vegetable is ready), peeled and diceda handful of walnuts,choppeda handful of parsley,shredded2 small onions, diced2 cloves of garlic, crushed2 cup vegetable broth1/4 cup white dry
wine(optional)1/4 teaspoon pepper,herbs1/4 teaspoon nutmeg1 tablespoon
olive oil1 teaspoon of buttersaltNow what?1. Fryonion in hot oil the . When it is golden add the rice and toast it until about 75% of the seeds will be really white .2.
Pour in the
wine and wait until evaporates. Reduce the heat .3.
Pour a ladle of broth and wait until evaporates - repear this until the rice is soft. Stir often .4. Add beets, parsley, nuts, garlic, herb pepper and nutmeg together with the last ladle of broth . When the broth is absorbed, add butter,mix thoroughly and
serve.