Wykonanie
Babcia
Pola to skarbnica pysznych przepisów, takich jak ten. Pyszne, delikatne ciasto
biszkoptowe, które uzupełnia słodki smak masy krówkowej, ciemna
czekolada i
orzechy. Całą
słodycz harmonizuje kwaśny,
owocowy dżem i odrobina
alkoholu. Ciasto proste w wykonaniu nadaje się na wyjątkowe okazje. Niestety piekłam je późno i zabrakło w nim
orzechów i
herbatników, jednak podaje wam przepis oryginalny, bo warto zrobić go w całości.Najlepsze jest oczywiście następnego dnia.Przyda wam się duża, prostokątna blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi sporo.Składniki:
Biszkopt:7 jaj,
żółtka oddzielić od
białek1 szkl.
mąki ziemniaczanej1 szk.
mąki krupczatki1 szkl.
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniapapier do pieczeniaszczypta
soliPoncz:szklanka mocnej
herbaty earl grey - ja użyłam earl greya aromatyzowanego
pomarańczą2 łyżki
alkoholu, może być
wódka - u mnie
owocowy likier PassoaKrem:2 opakowania gotowej masy kajmakowej- wypróbowałam tą z Biedronki, jest tania i smaczna, więc nie musicie przepłacać. Jeśli macie czas przygotujcie własny karmel z
mleka kondensowanego.200 g
masła2 garści posiekanych
orzechów włoskich3 łyżki
alkoholu - u mnie znów PassoaOprócz tego:słodki kwaśnego
dżemu lub
konfitury - u mnie wiśniowa, chociaż polecam tą z
czerwonej porzeczkiduże opakowanie
herbatników1 opakowanie
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubijamy mikserem z odrobiną
soli na sztywną pianę, na końcu dodajemy
cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W tym momencie odkładamy mikser i nie dotykamy się go! Resztę składników będziemy mieszać łyżką, wolno i tylko w jednym kierunku. Stopniowo dodajemy
żółtka,
mąki, proszek i
cukier waniliowy. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w temp. 170 - 180 C.Masę
krówkową miksujemy z miękkim
masłem, dodajemy
alkohol, na koniec dorzucamy posiekane
orzechy włoskie.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nasączamy dokładnie ponczem, spód smarujemy
dżemem, układamy na nim
herbatniki i kremem
krówkowy,. Następnie kładziemy nasączony wierzch i smarujemy go pozostałym kremem
krówkowym.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Łyżką skrapiamy wierzch ciasta. Żeby uzyskać takie wzory jak na zdjęciach, wystarczy przeciągnąć po
masie wykałaczkę lub drewniany patyczek.Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.