ßßß Cookit - przepis na Krówka Babci Poli

Krówka Babci Poli

nazwa

Wykonanie

Babcia Pola to skarbnica pysznych przepisów, takich jak ten. Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe, które uzupełnia słodki smak masy krówkowej, ciemna czekolada i orzechy. Całą słodycz harmonizuje kwaśny, owocowy dżem i odrobina alkoholu. Ciasto proste w wykonaniu nadaje się na wyjątkowe okazje. Niestety piekłam je późno i zabrakło w nim orzechów i herbatników, jednak podaje wam przepis oryginalny, bo warto zrobić go w całości.
Najlepsze jest oczywiście następnego dnia.
Przyda wam się duża, prostokątna blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi sporo.
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj, żółtka oddzielić od białek
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szk. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia
szczypta soli
Poncz:
szklanka mocnej herbaty earl grey - ja użyłam earl greya aromatyzowanego pomarańczą
2 łyżki alkoholu, może być wódka - u mnie owocowy likier Passoa
Krem:
2 opakowania gotowej masy kajmakowej- wypróbowałam tą z Biedronki, jest tania i smaczna, więc nie musicie przepłacać. Jeśli macie czas przygotujcie własny karmel z mleka kondensowanego.
200 g masła
2 garści posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki alkoholu - u mnie znów Passoa
Oprócz tego:
słodki kwaśnego dżemu lub konfitury - u mnie wiśniowa, chociaż polecam tą z czerwonej porzeczki
duże opakowanie herbatników
1 opakowanie gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywną pianę, na końcu dodajemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W tym momencie odkładamy mikser i nie dotykamy się go! Resztę składników będziemy mieszać łyżką, wolno i tylko w jednym kierunku. Stopniowo dodajemy żółtka, mąki, proszek i cukier waniliowy. Kiedy ciasto ma gładką konsystencję, wylewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w temp. 170 - 180 C.
Masę krówkową miksujemy z miękkim masłem, dodajemy alkohol, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nasączamy dokładnie ponczem, spód smarujemy dżemem, układamy na nim herbatniki i kremem krówkowy,. Następnie kładziemy nasączony wierzch i smarujemy go pozostałym kremem krówkowym.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżką skrapiamy wierzch ciasta. Żeby uzyskać takie wzory jak na zdjęciach, wystarczy przeciągnąć po masie wykałaczkę lub drewniany patyczek.
Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/10/krowka-babci-poli.html