Wykonanie

Szybkie i lekkie danie na gorący, letni dzień. Przyrządza się je w 30 min a smakuje wyśmienicie.
Mieszanka warzyw jest tak naprawdę dowolna. Ja preferuję zieloną
fasolę,
marchewkę,
kukurydzę,
ziemniaki w talarkach,
groszek i
paprykę. Do tego trochę
indyjskich przypraw i gotowe!Składniki:200 g
białego ryżu3 łyżki
margarynymieszanka dowolnych warzyw
sól,
pieprz do smaku1 płaska łyżeczka
ostrej papryki (dla tych lubiących delikatniejsze smaki, zalecam mniej)1 łyżeczka
imbiru1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
garam masala (opcjonalnie)2 zmiażdżone ząbki
czosnkuW głębokim garnku rozpuścić
masło, następnie dodać
ryż, posolić i prażyć, aż zmieni kolor na śnieżnobiały(mieszać od czasu do czasu). Dolać 400 ml gorącej
wody i wsypać warzywa. Gotować po przykryciem aż
ryż będzie miękki, ok 20-25 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić
ryż do przestygnięcia. Jeżeli w garnku zostało trochę
wody to nic -
ryż ją wciągnie. Na koniec dodać wszystkiego
przyprawy. Podawać lekko przestudzony.Wyrok od T: oczywiście jak najbardziej łaskawy! Dzięki różnorodności warzyw i przypraw w gębie tęcza smaków, a do tego brak tłuszczów i innych paskudztw. Nie próbujcie w tej formie mieszać tego w
mięsem, bo szkoda zmarnować dobre danie.W skali pyszności: "proste rozwiązania zawsze najlepsze"