ßßß Cookit - przepis na Pilaw z warzywami i kurkumą

Pilaw z warzywami i kurkumą

nazwa

Wykonanie

Szybkie i lekkie danie na gorący, letni dzień. Przyrządza się je w 30 min a smakuje wyśmienicie. Mieszanka warzyw jest tak naprawdę dowolna. Ja preferuję zieloną fasolę, marchewkę, kukurydzę, ziemniaki w talarkach, groszek i paprykę. Do tego trochę indyjskich przypraw i gotowe!
Składniki:
200 g białego ryżu
3 łyżki margaryny
mieszanka dowolnych warzyw
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki (dla tych lubiących delikatniejsze smaki, zalecam mniej)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
W głębokim garnku rozpuścić masło, następnie dodać ryż, posolić i prażyć, aż zmieni kolor na śnieżnobiały(mieszać od czasu do czasu). Dolać 400 ml gorącej wody i wsypać warzywa. Gotować po przykryciem aż ryż będzie miękki, ok 20-25 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić ryż do przestygnięcia. Jeżeli w garnku zostało trochę wody to nic - ryż ją wciągnie. Na koniec dodać wszystkiego przyprawy. Podawać lekko przestudzony.
Wyrok od T: oczywiście jak najbardziej łaskawy! Dzięki różnorodności warzyw i przypraw w gębie tęcza smaków, a do tego brak tłuszczów i innych paskudztw. Nie próbujcie w tej formie mieszać tego w mięsem, bo szkoda zmarnować dobre danie.
W skali pyszności: "proste rozwiązania zawsze najlepsze"
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/05/pilaw-z-warzywami-i-kurkuma.html