ßßß Cookit - przepis na Kasza z mięsem

Kasza z mięsem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam kaszy, dlatego postanowiłam coś z nią wymyślić. Kasza z nutką czosnku i mięsem. Bazylia mi uschła, a nie mam nic innego, zielonego, żeby zrobić kontrast w daniu, ale jak macie jakieś świeże listki - może być pietruszka, bazylia, koperek, a nawet szczypiorek, to możecie przybrać danie ;)
Składniki:
- 2 woreczki kaszy ( u mnie jęczmienna wiejska)
- mięso (co w lodówce akurat pod ręką jest) - ja dodałam 2 hamburgery (w każdym markecie do dostania) i 1 parówkę
- 1/3 kostki masła / ew. 2- 3 łyżki margaryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy/oleju
Przygotowanie.
Gotuję wodę w garnku, w momencie, gdy woda zaczyna wrzeć solę wodę i wrzucam kaszę. Kaszę gotuję wg. instrukcji na opakowaniu (każdy rodzaj kaszy ma inną długość gotowania). W czasie, gdy kasza się robi, zabieram się za przygotowanie mięsa. Tnę mięso w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, a następnie wrzucam mięso, które podsmażam. Potem dorzucam rozgnieciony czosnek, kiedy czuć przyjemny zapach czosnku, dorzucam ugotowaną kaszę. Do której dokładam masło. Podgrzewam wszystko do momentu, aż masło się rozpuści i wchłonie w kaszę. Teraz wystarczy przyprawić (gdy używa się margaryny trzeba uważać, żeby nie przesolić potrawy) i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2011/11/kasza-z-miesem.html