Wykonanie
Cos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-)Składniki:
Bułka z
sezamem,
mięso mielone, np .wieprzowe,
cebula, 2 ząbki
czosnku,
ogórek kiszony,
pomidor,
papryka,
kukurydza,
sałata,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
jajko,
olej.1.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, dodajemy
mięso mielone oraz doprawiamy
ziołami prowansalskimi,
solą oraz
pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki, aby
mięso przeszło
ziołami i
cebulą oraz
czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy
jajko i mieszamy wszystko).2. Z
mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do
bułki;-). Na rozgrzany
olej wkładamy
mięso, smażymy.3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki,
cebulkę w tzw. piórka.4. Podrzgwamy
bułki.5. Na przekrojoną na pół
bułkę, układamy
sałatę,
mięso, i resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:)Dla wielbicieli
sera, można dodać i położyć na
mięso ulubiony
ser żółty albo pleśniowy.Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np.
czosnkowym: 1 łyżka
majonezu, 1 łyżka
jogurtu naturalnego, zoąbek
czosnku,
sól,
pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o
bazylię i
oregano.Poza
sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele
sosów doskonale pasujących do hamburgerów.Dla osób, które nie mają czasu na smażenie
mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy naprawde bardzo dobre zamienniki, przeznaczone stricte do hamburgerów albo taki hamburger wyśmienicie smakuje z
piersią z kurczaka, usmażoną np. w
przyprawie gyros lub tradycyjnej panierce, co jest zdecydowanie delikatniejsze.Smacznego:)
About Antolka Jakuszkowa