Wykonanie

Przepyszne pączusie z dodatkiem
ziemniaków. Robi się je bardzo szybko, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania. Mięciutkie i pulchne, rozpływają się w ustach. W oryginalnym przepisie nadziane zostały wydrylowanymi
wiśniami z kompotu z
rodzynkami i
rumem, ja użyłam mieszanki
owoców aronii i
suszonej żurawiny z dodatkiem
likieru amaretto. Natomiast drugą część pączków nadziałam, już po usmażeniu,
kremem czekoladowym, który robiłam nie tak dawno temu.Za przepis na te pyszne pączki dziękuję Sebastianowi i Jego mamie.Składniki na ok. 30-40 pączków:Rozczyn:1/2 kg ugotowanym
ziemniaków (bez
soli)50 g świeżych
drożdży3 łyżki
mąki1 łyżeczka
cukru1/3 szklanki
mlekaZiemniaki przecisnąć przez praskę do średniej miski, dodać rozkruszone
drożdże, 3 łyżki
mąki, łyżeczkę
cukru i
mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 10 minut) w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie ściereczką.Ciasto:500 g
mąki pszennejszczypta
soli2 łyżki
cukru2
żółtka1/3 szklanki ciepłego
mleka1/3 kostki (ok. 70 g) rozpuszczonego
masła lub
margarynyDodatkowo:1 szklanka
owoców aronii (wcześniej zamrożonych i rozmrożonych, dzięki
czemu stracą gorycz)1/2 szklanki
suszonej żurawiny2 łyżki
likieru amarettook. 150 ml
kremu czekoladowego, w temperaturze pokojowej (ewentualnie można rozrzedzić konsystencję musu, wkładając go na kilka sekund do mikrofalówki i dobrze mieszając)1/2 kg
smalcu1/2 l
olejucukier puder do posypania1 opakowanie
cukru waniliowegoRozmrożone
owoce aronii oraz
żurawinę zalać
likierem amaretto. Wymieszać, odstawić na bok. Przed użyciem odsączyć na sitku z nadmiaru płynu.Do rozczynu dodać
żółtka, przesianą
mąkę,
mleko,
cukier, szczyptę
soli oraz roztopione
masło. Wyrobić gęste i sprężyste ciasto, ale nie trzeba wyrabiać go zbyt długo. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodać więcej
mąki, jeżeli zbyt gęste, dodać
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywać po kawałku ciasta, formować niewielkie kulki, spłaszczyć. Na środek nałożyć łyżeczkę
owocowego farszu, dokładnie zlepić i uformować ponownie w kulę. Tak do wyczerpania farszu.Usmażyć partię pączków z nadzieniem. Pozostałe ciasto przykryć ściereczką.
Smalec i
olej rozgrzać w rondlu. Smażyć kulki w głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku.Resztę
ciasta drożdżowego delikatnie zagnieść, odrywać po kawałku i formować małe kuleczki. Usmażyć i osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziać
musem czekoladowym za pomocą szprycy ze specjalną, wąską i podłużną, końcówką. Odkładać dziurką do góry na półmisku, a następnie schować do lodówki, by czekoladowa masa stężała.Pączki nadziane
owocami obtoczyć w cukrze pudrze, a te z
czekoladą w mieszance
cukru pudru i
cukru waniliowego.



