ßßß
0,5 kg mąki pszennej250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)4 żółtka0,5 szklanki ciepłego mleka60 gramów drożdży4 kopiaste łyżki cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego1 słoiczek marmolady lub dżemucukier puder do posypaniaszczypta soliW ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.
Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.Czytałam, że u niektórych może to trwać nawet do 1 , 5 godziny.
Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).