ßßß
Masło roztopić w rondlu (lub w mikrofalówce), ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, ostudzone masło, sól, żółtka i zaczyn.
Wszystko porządnie wyrobić.
Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok.40 minut. Piekarnik ustawić na tradycyjne grzanie góra-dół i rozgrzać do temperatury 180°C. Gdy ciasto podrośnie wyjąć, podzielić na 8 części.
Każdą z części rozwałkować na okrągły, cienki placek.
Placek pokroić na 12 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć troszkę marmolady (dowolnej, moje dzieci uwielbiają różaną) i od tego końca zwinąć trójkąty w rulonik.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pomalować ich wierzch roztrzepanym białkiem.
Piec na złoto ok. 20 minut.
Ostudzić i cieszyć się szczęściem
Smacznego!