Wykonanie
drożdżówki z nadzieniem i kruszonkąJak już wspominałem w ostatnim wpisie na facebookowym fanpage'u, naszła mnie ostatnio ochota na smak dzieciństwa - drożdżówki maminego wypieku. A jak wiadomo swoje zachcianki, a już szczególnie te kulinarne, należy spełniać jak najszybciej. Wobec tego od razu wziąłem się do pieczenia, a dziś zamieszczam przepis.

Składniki:ok. 550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)30 dag świeżych
drożdży3 łyżki
cukru150 ml
mleka3-4 łyżki roztopionego
masła2
jajka (w tym jedno do posmarowania babeczek po wierzchu)1
żółtkopół łyżeczki
solimarmolada owocowa (dowolna)kruszonka:100 g
mąki3 czubate łyżki
cukruok. 50 g rozpuszczonego
masła
Drożdże pokruszyć do dużej miski, zasypać
cukrem, trzema łyżkami
mąki i zalać ciepłym, ale nie gorącym
mlekiem. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą
mąkę,
mleko,1
jajko i 1
żółtko, roztopione
masło oraz
sól. Zagnieść ciasto [powinno ono po zagnieceniu bez problemu odchodzić od ręki, jeśli byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę rozpuszczonego
masła; gdyby było za rzadkie -
mąki]. Pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.Ciasto przerobić krótko raz jeszcze i nabierając ciasto łyżką, rozpłaszczać je na ręce, nakładać łyżeczkę
dżemu, a następnie zawijać, formując bułeczkę. Bułeczki układać na wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką blasze sklejeniem ku dołowi. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z
mlekiem, a następnie posypać kruszonką lub
brązowym cukrem.Piec nieco ponad 25 min. w 190 o C.Kruszonka:
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać rozpuszczone
masło. Wymieszać palcami.