Wykonanie

Taka trochę zdrowsza wersja ciasta, z dodatkiem
otrębów pszennych. Aromatyczna dyniowa babka z kawałkami
czekolady i
orzechów, oblana
cytrynowym lukrem, ozdobiona kandyzowaną
dynią. Moja wersja jest odchudzona, bo w roztargnieniu nie dodałam do ciasta
oleju, co moim zdaniem w niczym nie zaszkodziło. Ciasto jest smaczne, a dzięki dodatkowi dyni wilgotne w środku.Źródło: Joy of Baking .Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:425 g purée z dyni4 duże
jajkaszklanka
oleju roślinnego300 g
cukru260 g
mąki pszennej50 g
otrębów pszennych (ja użyłam żytnich, ale owsiane też mogą być)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1-2 łyżeczki domowej
przyprawy korzennej lub kupnej (ewentualnie: 3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu + 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru + 1/8 łyżeczki mielonych
goździków)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g kropelek
czekoladowych lub posiekanej
gorzkiej czekolady1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę na babkę wysmarować
masłem i wysypać
mąką, strząsając jej nadmiar.
Jajka,
olej i
cukier ubić razem w dużej misce, dodać
wanilię, purée z dyni i miksować do połączenia się składników.Do drugiej miski przesiać
mąkę, dodać
otręby,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól oraz
przyprawy. Suche składniki stopniowo dodawać do masy dyniowej, ciągle mieszając. Następnie wmieszać
czekoladę i
orzechy. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Piec przez 50-60 minut do "suchego patyczka".Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia na ok. 15 minut, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić co całkowitego wystygnięcia. Jeżeli babka wyrosła za bardzo, trzeba ściąć "górkę", by ciasto było równe.
Cytrynowy lukier:200 g
cukru pudru3-4 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynykandyzowana
dynia, do dekoracji (opcjonalnie)listki świeżej
miętyCukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać
sok z cytryny, zaczynając od jednej łyżki. Dodawać kolejne i cały czas ucierać, aż powstanie gęsty biały
lukier.Polukrować babkę, ozdobić kandyzowaną
dynią i listkami
mięty.Życzę smacznego!


