ßßß
 
            
         Taka trochę zdrowsza wersja ciasta, z dodatkiem otrębów pszennych. Aromatyczna dyniowa babka z kawałkami czekolady i orzechów, oblana cytrynowym lukrem, ozdobiona kandyzowaną dynią. Moja wersja jest odchudzona, bo w roztargnieniu nie dodałam do ciasta oleju, co moim zdaniem w niczym nie zaszkodziło. Ciasto jest smaczne, a dzięki dodatkowi dyni wilgotne w środku.Źródło: Joy of Baking .Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:425 g purée z dyni4 duże jajkaszklanka oleju roślinnego300 g cukru260 g mąki pszennej50 g otrębów pszennych (ja użyłam żytnich, ale owsiane też mogą być)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1-2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej lub kupnej (ewentualnie: 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu + 1/4 łyżeczki mielonego imbiru + 1/8 łyżeczki mielonych goździków)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając jej nadmiar.Jajka, olej i cukier ubić razem w dużej misce, dodać wanilię, purée z dyni i miksować do połączenia się składników.Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać otręby, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. Suche składniki stopniowo dodawać do masy dyniowej, ciągle mieszając. Następnie wmieszać czekoladę i orzechy. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Piec przez 50-60 minut do "suchego patyczka".Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia na ok. 15 minut, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić co całkowitego wystygnięcia. Jeżeli babka wyrosła za bardzo, trzeba ściąć "górkę", by ciasto było równe.Cytrynowy lukier:200 g cukru pudru3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytrynykandyzowana dynia, do dekoracji (opcjonalnie)listki świeżej miętyCukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, zaczynając od jednej łyżki. Dodawać kolejne i cały czas ucierać, aż powstanie gęsty biały lukier.Polukrować babkę, ozdobić kandyzowaną dynią i listkami mięty.Życzę smacznego!
Taka trochę zdrowsza wersja ciasta, z dodatkiem otrębów pszennych. Aromatyczna dyniowa babka z kawałkami czekolady i orzechów, oblana cytrynowym lukrem, ozdobiona kandyzowaną dynią. Moja wersja jest odchudzona, bo w roztargnieniu nie dodałam do ciasta oleju, co moim zdaniem w niczym nie zaszkodziło. Ciasto jest smaczne, a dzięki dodatkowi dyni wilgotne w środku.Źródło: Joy of Baking .Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:425 g purée z dyni4 duże jajkaszklanka oleju roślinnego300 g cukru260 g mąki pszennej50 g otrębów pszennych (ja użyłam żytnich, ale owsiane też mogą być)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1-2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej lub kupnej (ewentualnie: 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu + 1/4 łyżeczki mielonego imbiru + 1/8 łyżeczki mielonych goździków)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając jej nadmiar.Jajka, olej i cukier ubić razem w dużej misce, dodać wanilię, purée z dyni i miksować do połączenia się składników.Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać otręby, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. Suche składniki stopniowo dodawać do masy dyniowej, ciągle mieszając. Następnie wmieszać czekoladę i orzechy. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Piec przez 50-60 minut do "suchego patyczka".Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia na ok. 15 minut, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić co całkowitego wystygnięcia. Jeżeli babka wyrosła za bardzo, trzeba ściąć "górkę", by ciasto było równe.Cytrynowy lukier:200 g cukru pudru3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytrynykandyzowana dynia, do dekoracji (opcjonalnie)listki świeżej miętyCukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, zaczynając od jednej łyżki. Dodawać kolejne i cały czas ucierać, aż powstanie gęsty biały lukier.Polukrować babkę, ozdobić kandyzowaną dynią i listkami mięty.Życzę smacznego!


