Wykonanie

Niedawno sobie uświadomiłam, że do tej
pory mało u mnie było serników na zimno. Nadrabiam zatem zaległość aksamitnym sernikiem na
kakaowym puszystym spodzie, z
malinowym sosem i
owocami.
Biszkopt upiekłam z przepisu Doroty i wykorzystałam tylko jeden blat. Resztę można przeznaczyć do czegoś innego lub upiec
biszkopt z połowy składników. Można również zrobić spód z pełnoziarnistych pokruszonych
ciastek wymie szanych z rozpuszczonym
masłem, albo użyć gotowych
biszkoptów. Kwestia wyboru.Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakaoDno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170°C.
Mąkę i
kakao przesiać, wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić. Łyżka po łyżce dodawać
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie kolejno dodawać
żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut (piekłam z termoobiegiem i wystarczyło 30 minut). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki
biszkoptu oddzielić od formy nożykiem dopiero po jego wystudzeniu. Jeżeli
biszkopt wyrósł i ma "górkę" warto go po wyjęciu z formy odłożyć do góry dnem, wtedy się wyrówna.Z wystudzonego
biszkoptu odkroić jeden równy blat o grubości ok. 1 cm. Ułożyć na dnie umytej i wysuszonej tortownicy.Poncz:1/3 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynySok cytrynowy wlać do
wody i rozpuścić w niej
cukier. Dość obficie nasączyć
biszkopt ponczem.Masa serowa:500 g kremowego
serka (z wiaderka)250 ml
śmietany kremówki250 ml
jogurtu greckiego120 g
cukru pudru1
cukier waniliowy100 ml
mleka30 g
żelatynyŻelatynę rozpuścić w gorącym
mleku, dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder oraz
cukier waniliowy. Połączyć z
twarogiem i
jogurtem greckim. Dodać dwie łyżki mieszanki do wystudzonej
żelatyny, dobrze wymieszać i zmiksować z masą
serową.Gotową masę
twarogową wyłożyć na nasączony
kakaowy spód i wyrównać wierzch. Najlepiej delikatnie potrząsnąć tortownicą, by masa sama równomiernie się rozłożyła. Schować sernik do lodówki, by stężał.
Sos malinowy:500 g
malin1-2 łyżeczki
cukru pudruKilka
malin posypać
cukrem pudrem i odłożyć do dekoracji. Resztę przetrzeć przez sitko. Uzyskany mus podgrzać w garnku na małym ogniu, dodając
cukier puder. Wystudzić.Dodatkowo:1
nektarynka (lub
brzoskwinia)2 łyżki
brązowego cukru1/4 szklanka
wody3
goździkiNektarynkę obrać, wyjąć pestkę, pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka, zasypać
cukrem, zalać
wodą, dodać
goździki i gotować, aż kawałki
nektarynki zmiękną, ale nie rozpadną się. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do wystygnięcia.Można zupełnie pominąć ten punkt przygotowań i użyć
brzoskwiń z puszki, które są wystarczająco miękkie.Schłodzony sernik delikatnie oddzielić nożem od brzegu formy, zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć na paterę.
Sos malinowy wylać na sam środek sernika, a następnie przechylając paterę w różne strony (uważając przy tym, by sernik nie spadł z patery) pozwolić, by sos sam rozlał po jego powierzchni. Wierzch udekorować
malinami w cukrze pudrze oraz kawałkami
nektarynki.Życzę smacznego!


