ßßß Cookit - przepis na Muffiny owsiane

Muffiny owsiane

nazwa

Wykonanie

Zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pyszne muffiny śniadaniowe. Szkoda, że zwykle podczas porannej bieganiny nie ma czasu, by usiąść i w spokoju zjeść syte śniadanie. Za to takie muffiny można z powodzeniem zapakować i zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.
Przepis wyszperałam dawno temu w internecie, ale nie pamiętam z której strony. Wpisałam go do zeszytu z przepisami nr 2 (a wiecie, że takich zeszytów uzbierałam aż siedem, nim w końcu zaczęłam zbierać przepisy na blogu).
Muffinki te mają liczne zalety i tylko jedną wadę. Mianowicie ciężko je odkleić od papierowej papilotki. Radzę zatem nie używać papilotek, tylko formę na muffiny wysmarować tłuszczem lub użyć foremek silikonowych.
Składniki na ok. 14-18 sztuk:
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki płatków owsianych + 1/4 do posypania (błyskawiczne się nie nadają)
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych (mogą być w skórkach)
1/3 szklanki posiekanych migdałów (w skórkach)
kilka suszonych śliwek, rozgniecionych lub zmielonych (można użyć do tego celu praski do czosnku)
1/3 szklanki brązowego cukru (użyłam Dark Muscovado)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub olejku
kropelki czekoladowe lub posiekana czekolada, opcjonalnie (ja pominęłam)
masło do wysmarowania formy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Formę na muffiny wysmarować masłem.
Większą część płatków owsianych zalać maślanką i odstawić na pół godziny, aż zrobią się miękkie.
W jednej misce wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon oraz posikane orzechy i migdały. W drugiej misce ręcznie wymieszać cukier, olej, jajko, esktrakt waniliowy i rozgniecione śliwki. Dodać płatki owsiane z maślanką, a następnie suche składniki. Wymieszać, aż składniki się połączą.
Rozdzielić ciasto pomiędzy foremki, napełniając je do 2/3 wysokości. Wierzch posypać pozostałymi płatkami owsianymi.
Piec 15-20 minut, aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Studzić kilka minut w foremkach, potem wyjąć muffiny i zostawić jeszcze na chwilę, by całkiem wystygły.
Znakomicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/muffiny-owsiane.html