Wykonanie

Zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pyszne muffiny
śniadaniowe. Szkoda, że zwykle podczas porannej bieganiny nie ma czasu, by usiąść i w spokoju zjeść syte śniadanie. Za to takie muffiny można z powodzeniem zapakować i zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.Przepis wyszperałam dawno temu w internecie, ale nie pamiętam z której strony. Wpisałam go do zeszytu z przepisami nr 2 (a wiecie, że takich zeszytów uzbierałam aż
siedem, nim w końcu zaczęłam zbierać przepisy na blogu).Muffinki te mają liczne zalety i tylko jedną wadę. Mianowicie ciężko je odkleić od papierowej papilotki. Radzę zatem nie używać papilotek, tylko formę na muffiny wysmarować tłuszczem lub użyć foremek silikonowych.Składniki na ok. 14-18 sztuk:1 szklanka
maślanki3/4 szklanki
płatków owsianych + 1/4 do posypania (błyskawiczne się nie nadają)3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki
mąki żytniej razowej (typ 2000)1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki posiekanych
orzechów laskowych (mogą być w skórkach)1/3 szklanki posiekanych
migdałów (w skórkach)kilka suszonych
śliwek, rozgniecionych lub zmielonych (można użyć do tego celu praski do
czosnku)1/3 szklanki
brązowego cukru (użyłam Dark Muscovado)1/3 szklanki
oleju rzepakowego1
jajko1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub
olejkukropelki
czekoladowe lub posiekana
czekolada, opcjonalnie (ja pominęłam)
masło do wysmarowania formyPiekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Formę na muffiny wysmarować
masłem.Większą część
płatków owsianych zalać
maślanką i odstawić na pół godziny, aż zrobią się miękkie.W jednej misce wymieszać oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cynamon oraz posikane
orzechy i
migdały. W drugiej misce ręcznie wymieszać
cukier,
olej,
jajko, esktrakt
waniliowy i rozgniecione
śliwki. Dodać
płatki owsiane z
maślanką, a następnie suche składniki. Wymieszać, aż składniki się połączą.Rozdzielić ciasto pomiędzy foremki, napełniając je do 2/3 wysokości. Wierzch posypać pozostałymi
płatkami owsianymi.Piec 15-20 minut, aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Studzić kilka minut w foremkach,
potem wyjąć muffiny i zostawić jeszcze na chwilę, by całkiem wystygły.Znakomicie smakują z
dżemem lub
kremem czekoladowym.Życzę smacznego!



