Wykonanie

Mogłabym to ciasto nazwać "
ciastem resztkowym", bo użyłam tutaj
białek, które zostały mi z innego wypieku, a
galaretkę zrobiłam z zalewy z
wiśni (
wiśnie też już wcześniej wykorzystałam do czegoś innego). Samo ciasto
makowe jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można je podać bez dodatków lub przełożyć
dżemem, masą budyniową,
galaretką, albo jednym i drugim.Przepis na ciasto pochodzi z forum cincin . Ja swoje upiekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Po upieczeniu ciasto się
kurczy, więc aby
galaretka nie wyciekła zanim stężeje, przełożyłam ciasto do tortownicy o średnicy 27 cm. Ciasto można także upiec w keksówce, ale wtedy czas pieczenia może być inny.Ciasto:1 szklanka
białek (z 6 jaj)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka suchego
maku1/2 szklanki stopionego i wystudzonego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniabakalie (dodałam 3 łyżki posiekanej kandyzowanej
skórki cytrynowej, 3 łyżki posiekanych
migdałów)2 łyżki ekstraktu
cytrynowegoBiałka ubić na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Następnie do masy dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
mak, ekstrakt i wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać
bakalie oraz rozpuszczone
masło i wymieszać za pomocą
łopatki.Przełożyć do tortownicy wysmarowanej
masłem i piec ok. 35-40 minut w temperaturze 200°C (włożyłam do zimnego piekarnika i piekłam bez termoobiegu). W przypadku keksówki czas pieczenia może być dłuższy (według autorki przepisu 50 minut w 220°C). Aby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł, należy go podczas pieczenia osłonić folią aluminiową.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.Dodatkowo:350 ml zalewy z
wiśni (kompotu)50 ml
wody50 ml
wiśniówki lub więcej (opcjonalnie)5 łyżeczek
żelatyny2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (bez
cukru)2 łyżki
cukru80 g
margarynycukier puder do posypaniaW garnku podgrzać kompot z
wodą oraz
wiśniówką. Nie trzeba gotować. Dodać
żelatynę i całość dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego).
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając dwóch szklanek
mleka i dodając dwie łyżki
cukru. Przestudzić.
Margarynę zmiksować, a następnie stopniowo dodać do niej
budyń, stale miksując na średnich obrotach.
Makowe ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat umieścić w mniejszej tortownicy, posmarować połową kremu budyniowego i schować do lodówki na ok. 10 minut do stężenia. To samo zrobić z drugim blatem, ale ten należy posmarować
budyniem od
spodu i również schować do lodówki.Tężejącą
galaretkę wiśniową wylać na warstwę budyniu na blacie nr 1 (tym w tortownicy) i ponownie wstawić do lodówki. Gdy
galaretka dobrze stężeje przykryć ją blatem nr 2 (od strony budyniu). Wierzch ciasta posypać
cukrem pudrem.Przed wyjęciem ciasta z tortownicy delikatnie nożem oddzielić je od
boków formy.Życzę smacznego!


