Wykonanie
Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła
Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie
palący skład (
kolendra,
papryka,
kmin rzymski,
chili,
sól,
czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza.Faktycznie świetnie się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników.

Składniki:50 g
ryżu ( 1/2
torebki)1
makrela1
marchewka1
pietruszka1
cebula100 g
przecieru pomidorowego2 łyżeczki
przyprawy harissa2 kulki
ziela angielskiego1
listek laurowyszczypta
pieprzu cayenneolejRybę dokładnie oddzielić od ości.
Ryż ugotować.
Cebulę obrać i posiekać.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości
oleju wraz z
listkiem laurowym i
zielem angielskim. Dodać
przecier pomidorowy i
mieszankę przypraw (
kolendra,
papryka,
kmin rzymski,
chili,
sól,
czosnek)wymieszać i chwilę poddusić razem.Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną
rybę i ugotowany
ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę
pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym
pieczywem.