ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

nazwa

Wykonanie

Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza.
Faktycznie świetnie się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników.
Składniki:
50 g ryżu ( 1/2 torebki)
1 makrela
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy harissa
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
szczypta pieprzu cayenne
olej
Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)wymieszać i chwilę poddusić razem.
Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/domowy-paprykarz.html