ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz szczeciński.

Domowy paprykarz szczeciński.

nazwa

Wykonanie

Chciałam początkowo napisać, że ten paprykarz jest dużo lepszy od kupnego...ale przecież Wy to wiecie! To oczywiste, że domowy wyrób zawsze będzie smaczniejszy i zdrowszy od produktu z fabryki. Powiem jedynie, ze receptura paprykarza szczecińskiego sięga połowy lat. 60. Pod koniec lipca 2010 marszałek województwa zachodniopomorskiego zwrócił się do Ministerstwa Rolnictwa o wpisanie Paprykarza Szczecińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych - zatem paprykarz, dołączając do oscypka i pańskiej skórki, ma szansę stać się produktem całkiem "trendy" ;-)
1 makrela wędzona
50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne
olej
Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.
Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/08/Domowy-paprykarz-szczecinski.html