ßßß
Składniki:2-3 łyżki oleju1 cebula2 ziela angielskielistek laurowy1 marchew5 pieczarek100 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki ostrej paprykipieprz cayennesól, świeżo mielony czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)200 g ryżu (waga po ugotowaniu)200 g wędzonej makreli (waga bez skóry i ości)Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Marchew zetrzyj na tarce i dodaj ją do zeszklonej cebuli.
Zetrzyj pieczarki i również dodaj na patelnię. Duś do czasu aż warzywa zmiękną. Usuń ziele i listek.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą, pieprz cayenne, pietruszkę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Odstaw do przestudzenia, a w tym czasie makrelę oddziel od skóry i pozbaw ości. Następnie dodaj ją razem z ryżem na patelnię i dokładnie wymieszaj, tak żeby ryba dobrze się rozdrobniła, Jeśli trzeba dopraw.
SMACZNEGO!



źródło: ze zmianami Domowy paprykarz szczeciński