ßßß
Przepis ten moja mama dostała od Ilonki. Ja z premedytacją podkradłam go i umieszczam na blogu by każdy mógł cieszyć się tym prostym a zarazem przepysznym daniem .Składniki:4 podudzia z kurczaka (również mogą być skrzydełka sztuk 10)2 szklanki ryżu2 cebuleprzyprawa do kurczaka6 szklanek wodysłoiczek przecieru pomidorowego1/2 szklanki oleju2 łyżki papryki słodkiejsól, pieprz (po 1 łyżeczce)2 ziela angielskie1 liść laurowyPrzygotowanie:1. Kurczaka dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem. Zaprawiamy przyprawą do kurczaka.2. Cebulę obieramy i siekamy w dużą kostkę. Do dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z posiekaną cebulką, a następnie układamy kawałki kurczaka.3. W garnku gotujemy wodę z przyprawami, olejem i przecierem pomidorowym. Wrzątkiem zalewamy ryż i kurczaka.4. Naczynie umieszczamy w nagrzanym do 180*C piekarniku i zapiekamy co najmniej godzinę, by ryż zmiękł a kurczak doszedł w środku.5. Podajemy na gorąco.RADA: Do zalewy można dodać dowolne przyprawy: np. oregano, bazylię, vegetę.Smacznego!!!PDF