ßßß
Składniki:2 litry wody1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach)4 - 5 średnie ziemniaki1 średnia marchewka1 mała pietruszka2 ząbki czosnku1/2 cebuli1 listek laurowy,3 ziela angielskie1 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz, curry4 kromki chleba1 łyżka masła20 dag wędzonego boczku w plastrachDo garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę),Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy.