ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku

Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku

nazwa

Wykonanie

Powiało chłodem. Pierwszy dzień jesieni zdążył przywiać zapowiedź zbliżającej się zimy. Powiem jedno. Czas na grochową:)
Składniki:
2 litry wody
1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach)
4 - 5 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 listek laurowy,
3 ziela angielskie
1 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, curry
4 kromki chleba
1 łyżka masła
20 dag wędzonego boczku w plastrach
Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę),
Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/09/zupa-grochowa-z-chipsami-z-wedzonego.html