ßßß Cookit - przepis na Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku

Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku

nazwa

Wykonanie

Zapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku.
Składniki:
1/2 kg fasoli "Piękny Jaś"
1 duże wędzone żeberko
20 dag kiełbasy jałowcowej
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól, pieprz, ostra papryka
ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin).
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić solą, pieprzem i papryką (m ożna również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i dodać do gotującej się fasolki).
Przed podaniem poporcjować mięso z żeberka.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/01/bretonski-kocioek-czyli-fasolka-na.html