Wykonanie
Zapowiadałam, że
fasolka gości często na naszym
stole. Po sezonowej wersji z
grzybami i
wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym
żeberku.

Składniki:1/2 kg
fasoli "Piękny Jaś"1 duże wędzone
żeberko20 dag
kiełbasy jałowcowej2-3 ząbki
czosnku3
liście laurowe3
ziela angielskie1
cebula3 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki
majerankusól,
pieprz,
ostra paprykaewentualnie 2 łyżki
mąki pszennej lub ziemniaczanej
Fasolę dokładnie umyć, zalać
wodą w ilości 4-5
razy większej niż
fasola, dodać
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by
fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone
żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (
fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się
białka i witamin).Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
kiełbasę i posiekaną
cebulę (można podlać niewielką ilością
oleju), dodać do
fasolki wraz z
przecierem pomidorowym i
majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości
mięsa i
fasoli, doprawić
solą,
pieprzem i
papryką (m ożna również zagęścić
mąką - dwie łyżki
mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i dodać do gotującej się
fasolki).Przed podaniem poporcjować
mięso z
żeberka.