ßßß
Składniki:1/2 kg fasoli "Piękny Jaś"1 duże wędzone żeberko20 dag kiełbasy jałowcowej2-3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 ziela angielskie1 cebula3 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki majerankusól, pieprz, ostra paprykaewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanejFasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin).Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić solą, pieprzem i papryką (m ożna również zagęścić mąką - dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej rozrobić w zimnej wodzie i dodać do gotującej się fasolki).Przed podaniem poporcjować mięso z żeberka.