ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE

Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE

nazwa

Wykonanie

Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE!
Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:)
A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!
Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą - niektórzy dodają odrobine mleka, inni - kaszę mannę zamiast mąki, ja w sezonie cukiniowym dodawałam przetartą cukinię właśnie. Natomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:
KUGIEL - Babka ziemniaczana
Składniki:
2,5 kg ziemniaków
ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka)
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 liście laurowe
sól, pieprz
3 łyżki oleju
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/babka-ziemniaczana-start-akcji-tanie.html