Wykonanie
Październik miesiącem oszczędzania! Pamiętacie takie hasło? Pomyślałam, by nieco je odkurzyć i wykorzystać w swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE!Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:)A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden w moich rodzinnych stronach!Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się
między sobą - niektórzy dodają odrobine
mleka, inni -
kaszę mannę zamiast
mąki, ja w sezonie
cukiniowym dodawałam przetartą
cukinię właśnie. Natomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:KUGIEL - Babka ziemniaczana

Składniki:2,5 kg
ziemniakówok. 1 kg
mięsa (może być do wyboru
filet kurczaka,
żeberka,
boczek,
szynka czy
łopatka)1 szklanka
mąki pszennej1
jajko2 ząbki
czosnku1 duża
cebula2
liście laurowesól,
pieprz3 łyżki
olejuZiemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane).
Mięso pokroić w kostkę (jeli
żeberka to w
żeberka;), przyprawić
solą i
pieprzem (ewentulanie ulubioną
przyprawą).
Cebulę obrać, pokroić w piórka,
czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając
mąkę,
jajko i doprawiając do smaku
solą i
pieprzem (doprawić w tym przypadku należy od
serca;).Wyłożyć na blachę podlaną
olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki.