ßßß Cookit - przepis na Wieprzowe Polędwiczki z Fasolą

Wieprzowe Polędwiczki z Fasolą

nazwa

Wykonanie

Dieta składająca się z samych tylko warzyw nie spowoduje, że człowiek będzie "silny jak koń". Nie wierzmy plotkom. Warzywa nie wystarczą, bo białko roślinne jest niepełnowartościowe. Mięso to niezbędny składnik zbilansowanej zdrowej diety.
Co do konia i związanej z tym żartobliwej analogii: koń, inaczej niż człowiek, jest roślinożercą a jego przewód pokarmowy i fizjologia różnią się od ludzkiej znacząco. Poza tym nawet koniowi nie wystarczy trawa; jeśli ma być silny potrzebuje owsa.
Nie to jest jednak dobre, co jest zdrowe. Dobre jest to, co jest zdrowe i smaczne. Taki właśnie jest dzisiejszy Złej Królowej Sposób na Wieprzowinę.
Składniki:
150 g wędzonego gotowanego boczku
2 puszki białej fasoli (po 400 g każda, wraz z zalewą)
1 cebula
1 winne jabłko
1/2 szklanki bulionu lub wody
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta kminku
1 łyżeczka suszonej szałwii lub majeranku
mały pęczek zielonej pietruszki
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka winnego octu
3 łyżki oleju
Dodatkowo: olej i 1 łyżka masła do smażenia, sól i pieprz
Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić w plastry grubości około 1/2 cm., prowadząc nóż ukośnie do kierunku przebiegu włókien. Wymieszać składniki marynaty. Zamarynować mięso, odstawiając je na kilkanaście minut do lodówki.
W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Gdy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do boczku z cebulą. Smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając.
Dodać fasolę wraz z zalewą oraz kminek i majeranek. Wymieszać. Wlać bulion lub wodę oraz śmietanę, wymieszać i dodać paprykę. Wymieszać ponownie i zagotować. Doprawić całość solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać mocno olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści, włożyć na patelnię odsączone z marynaty polędwiczki i zrumienić z obu stron.
Gdy są rumiane posolić i przełożyć do sosu fasolowego.
Przykryć rondel pokrywką i dusić całość na małej mocy palnika przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z palnika, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszać.
Doskonałym dodatkiem są kluski, prezentowane tu:
http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/na-dodatek-kluski.html
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/wieprzowe-poledwiczki-z-fasola.html