Wykonanie

Dieta składająca się z samych tylko warzyw nie spowoduje, że człowiek będzie "silny jak koń". Nie wierzmy plotkom. Warzywa nie wystarczą, bo
białko roślinne jest niepełnowartościowe.
Mięso to niezbędny składnik zbilansowanej zdrowej diety.Co do konia i związanej z tym żartobliwej analogii: koń, inaczej niż człowiek, jest roślinożercą a jego przewód pokarmowy i fizjologia różnią się od ludzkiej znacząco. Poza tym nawet koniowi nie wystarczy trawa; jeśli ma być silny potrzebuje owsa.

Nie to jest jednak dobre, co jest zdrowe. Dobre jest to, co jest zdrowe i smaczne. Taki właśnie jest dzisiejszy Złej Królowej Sposób na
Wieprzowinę.Składniki:150 g wędzonego gotowanego
boczku2 puszki
białej fasoli (po 400 g każda, wraz z zalewą)1
cebula1
winne jabłko1/2 szklanki
bulionu lub
wody1/2 szklanki
śmietany 30%1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
kminku1 łyżeczka
suszonej szałwii lub
majerankumały pęczek zielonej
pietruszkiMarynata:4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
winnego octu3 łyżki
olejuDodatkowo:
olej i 1 łyżka
masła do smażenia,
sól i
pieprzPolędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić w plastry grubości około 1/2 cm., prowadząc nóż ukośnie do kierunku przebiegu włókien. Wymieszać składniki marynaty. Zamarynować
mięso, odstawiając je na kilkanaście minut do lodówki.W rondlu z grubym dnem zrumienić
boczek. Gdy tłuszcz zacznie się z niego wytapiać dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach i dodać do
boczku z
cebulą. Smażyć przez 2 - 3 minuty, mieszając.

Dodać
fasolę wraz z zalewą oraz
kminek i
majeranek. Wymieszać. Wlać
bulion lub
wodę oraz
śmietanę, wymieszać i dodać
paprykę. Wymieszać ponownie i zagotować. Doprawić całość
solą i
pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzać mocno
olej, dodać
masło. Gdy
masło się rozpuści, włożyć na patelnię odsączone z marynaty
polędwiczki i zrumienić z obu stron.

Gdy są rumiane posolić i przełożyć do sosu
fasolowego.

Przykryć rondel pokrywką i dusić całość na małej mocy palnika przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.Zdjąć z palnika, dodać posiekaną zieloną
pietruszkę i wymieszać.

Doskonałym dodatkiem są kluski, prezentowane tu:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/na-dodatek-kluski.html