Wykonanie
Znalazłam na Smakerze bardzo fajny przepis dodany przez Gabi 16. Po przeczytaniu
doszłam do wniosku, że warto by było go wypróbować przy najbliższej okazji. I tak tez zrobiłam i naprawdę wcale nie żałuję. Polecam tym wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt słodkim
ciastem
Składniki:
biszkopt czekoladowy z 6 jaj
Biszkopt biały:4
jajka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukruMasa:1 kostka
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru4 łyżki kwaśnej
śmietany2
czerwone galaretkiowoce - u mnie
truskawki, ale mogą być
brzoskwinie lub
ananasyWykonanie:Upiec ciemny
biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół.
Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami
cukier, dodać
żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej
wody, chwilę ubijać na koniec połączyć
mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić. W
między czasie utrzeć
margarynę z
cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce
śmietanę, cały czas ucierając.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej
wody.Pierwszą część
biszkoptu posmarować połową masy, biały
biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na
masie, w środek kwadratów ułożyć
owoce, zalać tężejącą
galaretką, wyłożyć resztę masy i przykryć ciemnym
biszkoptem. Całość odstawić by masa stężała.