Wykonanie

Zastanawiałam się cóż ciekawego można zrobić z
cukinią i zrobiłam coś na kształt leczo, lecz z
kurczakiem. Danie wyszło świetnie do tego jest szybkie i można je zrobić w 1 garnku, a jako dodatek możemy zastosować
makaron,
kuskus lub
chleb. Polecam je tym dla których tradycyjne leczo jest za ciężkie oraz dla tych, którzy lubią dania warzywne z
kurczakiem;)Składniki:
pierś z kurczaka1
cukinia1
czerwona papryka1
mieszanka warzyw strączkowych w puszce (
ciecierzyca,
fasola czerwona i biała i inne)1 średnia
cebula6 ząbków
czosnkupół
papryczki chili5
pieczarektrochę koncentratu lub
ketchupuzioła:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra, odrobina cząbru i
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Cukinie kroimy w kostkę i na cedzaku posypujemy
solą i odstawiamy na ok 20 minut. Po 20 minutach płuczemy je dokładnie - pomoże nam to pozbyć się gorzkiego posmaku.
pierś z kurczaka,
cebulę,
paprykę czerwona,
papryczkę chili i
pieczarki - kroimy w kostkę. Rozgrzewamy garnek i podsmażamy na nim przyprawione
solą,
pieprzem i
papryka mięso, gdy
mięso się zeszkli dodajemy
pieczarki,
papryczkę chili, posikany
czosnek i
cebulę, gdy z
pieczarek wyparuje odrobina
wody dodajemy
cukinię oraz wlewamy trochę
wody i gotujemy pod przykryciem po ok. 5 minut. Następnie dodajemy
paprykę i wypłukane
warzywa strączkowe z puszki oraz koncentratu lub
ketchupu wedle smaku. Próbujemy danie i doprawiamy
solą,
pieprze,
papryka ewentualnie granulowanym
czosnkiem, a na koniec dla smaku dodajemy cząbru oraz
natki pietruszki. Smacznego!!