ßßß

Łosoś i jajeczko z brzuszkiem .przepis na cztery porcje.200 gram zmielonego świeżego łososia100 gram zmielonego wędzonego boczku1 cebula zmielona3 ząbki czosnku zmielonego1/2 namoczonej w mleku - wycisnietej i zmielonej kajzerkisoli odrobina bo boczek jest słony - w zasadzie można ominąćpieprz do smaku1 jajkobułka tarta do obtoczenia kotletówoliwa do smażenia kotletówZ ryby , mięsa , cebuli , czosnku , kajzerki , przypraw i jajka wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron.
KOPERKOWY SOS HOLENDERSKI100 gram masła3 żółtka3 łyżki białego wina wytrawnego - można zamienić go na sok z cytrynysól i pieprz biały do smaku2 łyżki soku z koperku lub drobno posiekany koperekMasło rozpuścić na wolnym ogniu , następnie żółtka ubić na parze z winem lub sokiem z cytryny oraz z sokiem z koperku aż będą puszyste. Powoli, porcjami dodawać gorące masło, cały czas ubijając. Uzyskany sos powinien mieć kremową konsystencję.
Ćwikła z buraczków2 średnie ugotowane buraki3 łyżki świeżo startego chrzanu lub ze słoika1 łyżka soku z cytrynysól , pieprz i cukier do smakuBuraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , dodać chrzan oraz przyprawy - dokładnie wymieszać do połączenia składników .
DODATKOWOjajka sadzone - po jednym na każdy kotlet (według uznania)kilka sztuk cebulki marynowanejpieprz gruboziarnistyKotlety rybne układamy na ćwiłę następnie polewamy je sosem holenderskim na sos kładziemy jajko sadzone i wszystko posypujemy pieprzem. Obok układamy pokrojone cebulki .

Smacznego :)