Wykonanie
Łosoś i jajeczko z brzuszkiem .przepis na cztery porcje.200 gram zmielonego
świeżego łososia100 gram zmielonego
wędzonego boczku1
cebula zmielona3 ząbki
czosnku zmielonego1/2 namoczonej w
mleku - wycisnietej i zmielonej
kajzerkisoli odrobina bo
boczek jest słony - w zasadzie można ominąć
pieprz do smaku1
jajkobułka tarta do obtoczenia kotletów
oliwa do smażenia kotletówZ
ryby ,
mięsa ,
cebuli ,
czosnku ,
kajzerki , przypraw i
jajka wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kotlety , obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron.
KOPERKOWY SOS HOLENDERSKI100 gram
masła3
żółtka3 łyżki
białego wina wytrawnego - można zamienić go na
sok z cytrynysól i
pieprz biały do smaku2 łyżki soku z
koperku lub drobno posiekany
koperekMasło rozpuścić na wolnym ogniu , następnie
żółtka ubić na parze z
winem lub
sokiem z cytryny oraz z
sokiem z
koperku aż będą puszyste. Powoli, porcjami dodawać gorące
masło, cały czas ubijając. Uzyskany sos powinien
mieć kremową konsystencję.
Ćwikła z
buraczków2 średnie ugotowane
buraki3 łyżki świeżo startego
chrzanu lub ze słoika1 łyżka
soku z cytrynysól ,
pieprz i
cukier do smaku
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , dodać
chrzan oraz
przyprawy - dokładnie wymieszać do połączenia składników .
DODATKOWO
jajka sadzone - po jednym na każdy kotlet (według uznania)kilka sztuk
cebulki marynowanejpieprz gruboziarnistyKotlety
rybne układamy na
ćwiłę następnie polewamy je
sosem holenderskim na sos kładziemy
jajko sadzone i wszystko posypujemy
pieprzem. Obok układamy pokrojone
cebulki .
Smacznego :)