Wykonanie
Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie a chcę zrobić coś sycącego i w miarę szybkiego w wykonaniu, zawsze skłaniam się w stronę dań jednogarnkowych. Dania takiego robię zawsze trochę więcej, następnie dzielę na pół i jedną porcję mrożę. Mam na kolejny obiad a tak właściwie to mój małżonek ma w razie nieobecności żony :). Co prawda, danie mrożone nie jest tak smaczne jak to, które jest podane w dzień przyrządzenia, jednak warto
mieć coś w zapasie. Meksykański garnek to danie pikantne, gęste, lekko słodkawe i o mocno
pomidorowym smaku. Podkreślone
ziołami i z odrobiną
ostrej papryczki może okazać się afrodyzjakiem ;) Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy się "przegryzie".
Przepis własny, inspirowany kuchnią meksykańską.Składniki - około 4-5 litrów dania:1 szklanka
soku pomidorowego1 puszka
pomidorów w zalewnie pomidorowej1 szklanka
bulionu na podlanie2 woreczki
ryżu ugotowanego na sypko1 puszka
kukurydzy konserwowej1 puszka
czerwonej fasolki w zalewie40 dag
marchwi70 dag
mielonego mięsa3
cebuleczerwona papryka słodka1 mała
papryczka chili (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi mocno pikantnych dań)pęczek świeżej
bazylii (łub łyżka suszonej)
sól,
pieprz, słodka
czerwona papryka w proszku i ostra jeżeli nie dawaliśmy świeżejłyżka
smalcu do podsmażeniaząbek
czosnkuliść laurowy - dwie sztukiWykonanie:W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Do garnka włożyć
mięso mielone, rozbić je łyżką. Dodać pokrojoną
cebulkę,
czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną
bazylię. Całość posolić oraz dodać
pieprzu. Przesmażyć. Następnie podlać
bulionem, przykryć, chwilkę (około 5 - 10 minut) poddusić pod przykryciem.W międzyczasie obrać
marchew, pokroić w kostkę. Oczyścić
papryki z nasion - słodką pokroić w kostkę, ostrą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka, dolać także szklankę
soku pomidorowego oraz włożyć
liście laurowe. Dusić aż
marchew będzie miękka.Następnie posiekać
pomidory z puszki, dodać je do garnka wraz z zalewą. Podobnie dodać wraz z zalewą
kukurydzę oraz
fasolę (nie odcedzać - sok z
kukurydzy osłodzi danie, a z
fasolki podkreśli smak). Pozwolić całości się zagotować.Na samym końcu dodać ugotowany na sypko
ryż. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak - jeżeli "garek" jest mało wyrazisty należy uzupełnić przeprawy. Dodać
soli,
pieprzu czy
papryki w proszku.Smacznego :)