ßßß Cookit - przepis na Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek.

Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksykański garnek.

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie a chcę zrobić coś sycącego i w miarę szybkiego w wykonaniu, zawsze skłaniam się w stronę dań jednogarnkowych. Dania takiego robię zawsze trochę więcej, następnie dzielę na pół i jedną porcję mrożę. Mam na kolejny obiad a tak właściwie to mój małżonek ma w razie nieobecności żony :). Co prawda, danie mrożone nie jest tak smaczne jak to, które jest podane w dzień przyrządzenia, jednak warto mieć coś w zapasie. Meksykański garnek to danie pikantne, gęste, lekko słodkawe i o mocno pomidorowym smaku. Podkreślone ziołami i z odrobiną ostrej papryczki może okazać się afrodyzjakiem ;) Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy się "przegryzie".
Przepis własny, inspirowany kuchnią meksykańską.
Składniki - około 4-5 litrów dania:
1 szklanka soku pomidorowego
1 puszka pomidorów w zalewnie pomidorowej
1 szklanka bulionu na podlanie
2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
40 dag marchwi
70 dag mielonego mięsa
3 cebule
czerwona papryka słodka
1 mała papryczka chili (można pominąć jeżeli ktoś nie lubi mocno pikantnych dań)
pęczek świeżej bazylii (łub łyżka suszonej)
sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku i ostra jeżeli nie dawaliśmy świeżej
łyżka smalcu do podsmażenia
ząbek czosnku
liść laurowy - dwie sztuki
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Do garnka włożyć mięso mielone, rozbić je łyżką. Dodać pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię. Całość posolić oraz dodać pieprzu. Przesmażyć. Następnie podlać bulionem, przykryć, chwilkę (około 5 - 10 minut) poddusić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać marchew, pokroić w kostkę. Oczyścić papryki z nasion - słodką pokroić w kostkę, ostrą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka, dolać także szklankę soku pomidorowego oraz włożyć liście laurowe. Dusić aż marchew będzie miękka.
Następnie posiekać pomidory z puszki, dodać je do garnka wraz z zalewą. Podobnie dodać wraz z zalewą kukurydzę oraz fasolę (nie odcedzać - sok z kukurydzy osłodzi danie, a z fasolki podkreśli smak). Pozwolić całości się zagotować.
Na samym końcu dodać ugotowany na sypko ryż. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak - jeżeli "garek" jest mało wyrazisty należy uzupełnić przeprawy. Dodać soli, pieprzu czy papryki w proszku.
Smacznego :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/05/pikantne-pomidorowe-leczo-czyli-przepis.html