Wykonanie
Mam dla was propozycje na pikle z warzyw, fajny dodatek do obiadów, ale tez do sałatek. Kolorowe warzywa ślicznie wyglądają w domowej spiżarni i są chętnie zjadane :) Dzisiaj propozycja jesienna. Letnia ma w składzie tez
fasolkę, zamiast
ogórków szklarniowych gruntowe.

SKŁADNIKI (na około 10 dużych litrowych słoików):- 2
ogórki szklarniowe- 6 dużych
czerwonych papryk, 1 żółta- 1
kalafior- 1
brokuł- 1 kg
marchwi- 30 malutkich
pieczarek- 3
czerwone cebule- główka
czosnku-
gorczyca- 5
liści laurowych- 10 ziaren
ziela angielskiegona zalewę:- 2 szklanki
octu 10%- 10 szklanek
wody- 1,5 szklanki
cukru- 4 łyżeczki
soliUwaga! Zalewa jest dość mocna, jeżeli nie lubicie takiej, możecie zwiększyć proporcje
wody. Dać o 2-4 szklanki
wody więcej. Czyli zamiast proporcji
octu do
wody 1:5 dać 1:6 czy 1:7WYKONANIE:
Kalafiora i
brokuła sparzyć, podzielić na kawałki.
Marchew,
ogórki (ze skórką),
cebulkę pokroić w plastry.
Paprykę na niewielkie kawałki.Do każdego słoika wkładamy po ziarnku
ziela angielskiego, po pół
liścia laurowego, maksymalnie pół łyżeczki
gorczycy.Układamy kolejno:
ogórki,
kalafior,
brokuł,
marchew,
paprykę, plaster
cebuli, ząbek
czosnku,
pieczarki.Zalewę chwilę pogotować. Zalać gorącą warzywa tak by były przykryte. Pasteryzować 5 minut.Smacznego!