ßßß
SKŁADNIKI (na około 10 dużych litrowych słoików):- 2 ogórki szklarniowe- 6 dużych czerwonych papryk, 1 żółta- 1 kalafior- 1 brokuł- 1 kg marchwi- 30 malutkich pieczarek- 3 czerwone cebule- główka czosnku- gorczyca- 5 liści laurowych- 10 ziaren ziela angielskiegona zalewę:- 2 szklanki octu 10%- 10 szklanek wody- 1,5 szklanki cukru- 4 łyżeczki soliUwaga! Zalewa jest dość mocna, jeżeli nie lubicie takiej, możecie zwiększyć proporcje wody. Dać o 2-4 szklanki wody więcej. Czyli zamiast proporcji octu do wody 1:5 dać 1:6 czy 1:7WYKONANIE:Kalafiora i brokuła sparzyć, podzielić na kawałki. Marchew, ogórki (ze skórką), cebulkę pokroić w plastry. Paprykę na niewielkie kawałki.Do każdego słoika wkładamy po ziarnku ziela angielskiego, po pół liścia laurowego, maksymalnie pół łyżeczki gorczycy.Układamy kolejno: ogórki, kalafior, brokuł, marchew, paprykę, plaster cebuli, ząbek czosnku, pieczarki.Zalewę chwilę pogotować. Zalać gorącą warzywa tak by były przykryte. Pasteryzować 5 minut.Smacznego!