ßßß Cookit - przepis na Fasolka po Bretońsku.

Fasolka po Bretońsku.

nazwa

Wykonanie

Fasolka po Bretońsku to chyba jedno z najbardziej popularnych dań jednogarkowych w Polsce. Widziałam i próbowałam już wiele wersji tego dania. Były takie które bazowały tylko na grochu i kiełbasie, takie które zamiast kiełbasy miały boczek, a też takie które miały mnóstwo cebuli. Wszystko kwesia smaku oczywiście, jednak jestem zdania, że receptury mojej mamy nie zastąpi żadna inna wariacja smakowa.
Zasada przy robieniu fasolki według receptury mojej Mamy jest taka: " Jeżeli dajesz 1 kilogram kiełbasy, daj też 1 kilogram grochu i 1 marchwi " ..
***
Składniki:
1 kg tłustej kiełbasy typu: "Śląska",
1 kg marchwi,
1 kg fasoli typu "Jaś",
koncentrat pomidorowy 300 ml lub przecier pomidorowy
liść laurowy, ziele angielskie, ulubione zioła ( u mnie bazylia i tymianek )
pieprz, cukier i sól do doprawienia
tłuszcz do podsmażania
Wykonanie:
Fasolę zalać wodą tak aby była przykryta i namoczyć przez noc w naczyniu (jeżeli jest młoda nie trzeba).
Kiełbasę pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć około 7 minut na średniej mocy palnika.
Fasolkę wlać razem z wodą do garnka, dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby. Dołożyć ziele angielskie, liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia, delikatnie posolić, i dusić na małym ogniu do miękkości fasoli.
Marchew obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dolać wody na wysokość 3/4 pokrojonego warzywa. Posolić i delikatnie posłodzić marchew. Dusić ją pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i pozwolić jej trochę odparować.
Miękką fasolę i miękką marchew połączyć w jednym garnku, dołożyć podsażoną kiełbaskę. Doprawić ziołami. Całość pogotować chwilkę by składniki lekko rozgotowały się.
Następnie dodać koncentrat i dokładnie połączyć z daniem.
***
Niektórzy nie jedzą fasolki w postaci lekko rozgotowanej, oczywiście jest to jak najbardziej prawidłowe. A ja ze swojej strony zachęcam do gotowania tego dania z marchwią. Dzięki niej powstaje absolutnie wyśmienity sos łączący wszystkie składniki.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/fasolka-po-bretonsku.html