Wykonanie
Fasolka po Bretońsku to chyba jedno z najbardziej popularnych dań jednogarkowych w Polsce. Widziałam i próbowałam już wiele wersji tego dania. Były takie które bazowały tylko na
grochu i
kiełbasie, takie które zamiast
kiełbasy miały
boczek, a też takie które miały mnóstwo
cebuli. Wszystko kwesia smaku oczywiście, jednak jestem zdania, że receptury mojej mamy nie zastąpi żadna inna wariacja smakowa.
![](/Data/Images/www.poezja-smakow.com\2014_slash_03_slash_fasolka-po-bretonsku/l/2001812251.jpg)
Zasada przy robieniu
fasolki według receptury mojej Mamy jest taka: " Jeżeli dajesz 1 kilogram
kiełbasy, daj też 1 kilogram
grochu i 1
marchwi " ..***Składniki:1 kg tłustej
kiełbasy typu: "Śląska",1 kg
marchwi,1 kg
fasoli typu "Jaś",
koncentrat pomidorowy 300 ml lub
przecier pomidorowyliść laurowy,
ziele angielskie, ulubione
zioła ( u mnie
bazylia i
tymianek )
pieprz,
cukier i
sól do doprawieniatłuszcz do podsmażaniaWykonanie:
Fasolę zalać
wodą tak aby była przykryta i namoczyć przez noc w naczyniu (jeżeli jest
młoda nie trzeba).
Kiełbasę pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć około 7 minut na średniej mocy palnika.
Fasolkę wlać razem z
wodą do garnka, dolać jeszcze trochę
wody w razie potrzeby. Dołożyć
ziele angielskie,
liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia, delikatnie posolić, i dusić na małym ogniu do miękkości
fasoli.
Marchew obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dolać
wody na wysokość 3/4 pokrojonego warzywa. Posolić i delikatnie posłodzić
marchew. Dusić ją pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i pozwolić jej trochę odparować.Miękką
fasolę i miękką
marchew połączyć w jednym garnku, dołożyć podsażoną
kiełbaskę. Doprawić
ziołami. Całość pogotować chwilkę by składniki lekko rozgotowały się.Następnie dodać koncentrat i dokładnie połączyć z daniem.***Niektórzy nie jedzą
fasolki w postaci lekko rozgotowanej, oczywiście jest to jak najbardziej prawidłowe. A ja ze swojej strony zachęcam do gotowania tego dania z marchwią. Dzięki niej powstaje absolutnie wyśmienity sos łączący wszystkie składniki.
![](/Data/Images/www.poezja-smakow.com\2014_slash_03_slash_fasolka-po-bretonsku/l/-36719271.jpg)