Wykonanie
Zupa pomidorowa, czyli
wywar mięsny z
pomidorami. U nas bardzo często gości, lubią ją moje dzieci i lubi ją mąż. Tak więc przepis musiał się szybko pojawić :)
Składniki na 3 litry zupy:3
skrzydełka z kaczki (
kaczka jest bardziej aromatycznym
mięsem niż
kura)świeże lub suszone
zioła:
bazylia,
pietruszka,
majeranek po 1/3 łyżeczki suszu lub po 2 gałązki świeżych
ziół1
marchew, jedna
pietruszka, plaster
selera, 1
cebula3 świeże
pomidoryduża łyżka
koncentratu pomidorowegosól i
pieprzśmietana 12% 150 ml i łyżka
mąki pszennej do zaklepania
Wykonanie :Zagotować w garnku 3,5 litra
wody ( zawsze trochę wyparuje), delikatnie posolić. Na wrzącą
wodę wrzucić
mięso. Zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu. Kiedy wytrąci się piana zebrać ją łyżką. Po 20 minutach dołożyć czyste warzywa bez
pomidów. Nadal gotować przez kolejne 20 minut.W tym czasie
pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zblendować (lub pokroić drobniutko i wrzucić do
wywaru razem z innymi warzywami).
Cebulkę pokroić grobno, zrumienić na patelni na złoty kolor.Wrzucić
zioła,
cebulę,
przecier pomidorowy i pogotować jeszcze 10 minut. Jeżeli jest to konieczne posolić i dodać
pieprzu. Wyłączyć gaz.
Przygotować
śmietanę z
mąką do zaklepania - zmiksować razem do idealnego połącznia składników.Wlać do zupy, pomieszać, i ponownie włączyć by całość się zagotowała.Zupa gotowa. Wierzch można posypać
ziołami lub świeżą
pietruszką.My lubimy ją z cienkim
makaronem rosołowym, jednak dobrym wyborem jest też
ryż :)