ßßß
Składniki na 3 litry zupy:3 skrzydełka z kaczki (kaczka jest bardziej aromatycznym mięsem niż kura)świeże lub suszone zioła: bazylia, pietruszka, majeranek po 1/3 łyżeczki suszu lub po 2 gałązki świeżych ziół1 marchew, jedna pietruszka, plaster selera, 1 cebula3 świeże pomidoryduża łyżka koncentratu pomidorowegosól i pieprzśmietana 12% 150 ml i łyżka mąki pszennej do zaklepania
Wykonanie :Zagotować w garnku 3,5 litra wody ( zawsze trochę wyparuje), delikatnie posolić. Na wrzącą wodę wrzucić mięso. Zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu. Kiedy wytrąci się piana zebrać ją łyżką. Po 20 minutach dołożyć czyste warzywa bez pomidów. Nadal gotować przez kolejne 20 minut.W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zblendować (lub pokroić drobniutko i wrzucić do wywaru razem z innymi warzywami).Cebulkę pokroić grobno, zrumienić na patelni na złoty kolor.Wrzucić zioła, cebulę, przecier pomidorowy i pogotować jeszcze 10 minut. Jeżeli jest to konieczne posolić i dodać pieprzu. Wyłączyć gaz.
Przygotować śmietanę z mąką do zaklepania - zmiksować razem do idealnego połącznia składników.Wlać do zupy, pomieszać, i ponownie włączyć by całość się zagotowała.Zupa gotowa. Wierzch można posypać ziołami lub świeżą pietruszką.My lubimy ją z cienkim makaronem rosołowym, jednak dobrym wyborem jest też ryż :)