ßßß
Placki ziemniaczane są prostym, a zarazem szybkim daniem. Głównym składnikiem są ziemniaki, do których możemy dodać różne składniki. Ostatnio zabrakło mi mąki, więc spróbowałam bez i wyszły ;) Pamiętajmy, jeżeli chcemy uzyskać chrupkość placków, nie można dodawać zbyt dużo mąki gdyż placki zrobią się miękkie.Mogą być robione na słodko oraz na słono. Podajemy je z konfiturą, musem jabłkowym, białym serem, kwaśną śmietaną z cukrem. Mogą być również podawane z gulaszem, śmietaną czy sosami.Składniki:5 średnich ziemniaków1 większa marchewka1 cebulaząbek czosnku2 średnie jajkasólpieprzinne przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranekDodatkowo:jogurt naturalny/ śmietanacukierPrzygotowanie (wersja na słono):Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).Ziemniaki przecisnąć przez sitko żeby wycisnąć soki z nich. Jeżeli nie wyszło dużo soku, nie trzeba przeciskać przez sitko.Zetrzeć cebulę na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Ząbek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać.Można dodać łyżkę śmietany żeby placki były bardziej puszyste.Dodać jajka, przyprawy.Rozgrzewamy olej na patelni.Smażymy placki z obu stron na złoto.Przygotowujemy ręcznik papierowy. Gdy placki usmażą się, wykładamy je na papier, w celu usunięcia zbędnego tłuszczu.Podajemy ze śmietaną lub sosem.Przygotowanie placków na słodko:Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).Można dodać starte jabłko, łyżkę śmietany - placki będą bardziej puszyste.Rozbełtane jajka dodajemy do masy i wszystko razem mieszamy.Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju.Smażymy z obu stron.Usmażone placki kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy.Podajemy ze śmietaną/ jogurtem naturalnym lub ulubionym dżemem.Smacznego :)