Wykonanie

Placki ziemniaczane są prostym, a zarazem szybkim daniem. Głównym składnikiem są
ziemniaki, do których możemy dodać różne składniki. Ostatnio zabrakło mi
mąki, więc spróbowałam bez i wyszły ;) Pamiętajmy, jeżeli chcemy uzyskać chrupkość placków, nie można dodawać zbyt dużo
mąki gdyż placki zrobią się miękkie.Mogą być robione na słodko oraz na słono. Podajemy je z
konfiturą,
musem jabłkowym,
białym serem, kwaśną
śmietaną z
cukrem. Mogą być również podawane z gulaszem,
śmietaną czy sosami.Składniki:5 średnich
ziemniaków1 większa
marchewka1
cebulaząbek
czosnku2 średnie
jajkasólpieprzinne
przyprawy:
gałka muszkatołowa,
majeranekDodatkowo:
jogurt naturalny/
śmietanacukierPrzygotowanie (wersja na słono):
Ziemniaki i
marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.
Ziemniaki i
marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).
Ziemniaki przecisnąć przez sitko żeby wycisnąć
soki z nich. Jeżeli nie wyszło dużo soku, nie trzeba przeciskać przez sitko.Zetrzeć
cebulę na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. Ząbek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać.Można dodać łyżkę
śmietany żeby placki były bardziej puszyste.Dodać
jajka,
przyprawy.Rozgrzewamy
olej na patelni.Smażymy placki z obu stron na złoto.Przygotowujemy ręcznik papierowy. Gdy placki usmażą się, wykładamy je na papier, w celu usunięcia zbędnego tłuszczu.Podajemy ze
śmietaną lub sosem.Przygotowanie placków na słodko:
Ziemniaki i
marchewkę umyć, obrać ze skórki, przepłukać.
Ziemniaki i
marchewkę zetrzeć na tarce (jak kto woli, małe lub większe oczka).Można dodać starte
jabłko, łyżkę
śmietany - placki będą bardziej puszyste.Rozbełtane
jajka dodajemy do masy i wszystko razem mieszamy.Dodajemy szczyptę
soli i łyżeczkę
cukru.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju.Smażymy z obu stron.Usmażone placki kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy.Podajemy ze śmietaną/
jogurtem naturalnym lub ulubionym
dżemem.Smacznego :)