Wykonanie

Sezon na
grzyby się rozpoczął, a więc czas na danie z najpopularniejszym rodzajem
grzybów!Składniki:4
piersi z kurczaka1 duża
smietana 18%1 kg
pieczarekpapryka czerwonapapryka żółtapapryka zielona2 duże
cebule2 ząbki
czosnku1 szklanka
wina białego wytrawnegomąka ziemniaczana1,5 kg
ziemniakówsólpieprzpapryka ostrakoperekPrzygotowanie klusek:Obieramy
ziemniaki. Kroimy je na połówki żeby szybciej się ugotowały.Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie tak żeby były miękkie.Wylewamy
wodę i studzimy.Ostygnięte
ziemniaki mielimy albo przeciskamy przez praskę do
ziemniaków.Wkładamy je do miski i wyrównujemy powierzchnię.Dzielimy je na cztery części. Odkładamy jedną część i dodajemy w to miejsce
mąkę ziemniaczaną.Wszystko dokładnie zagniatamy. Możemy dodać 1
jajko, dodajemy resztę
ziemniaków i dodajemy jeszce trochę mąk, tak żeby
ziemniaki nie kleiły sie do rąk.Formujemy z ciasta kulki, rozpłaszczamy je delikatnie i robimy delikatnie dziurkę.Gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię
wody, gotujemy jeszcze ok. 2 minutyPrzygotowanie
kurczaka w sosie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy
mięso ostrą papryką,
pieprzem i
solą.Obsmażamy
kurczaka na patelni z odrobiną
oleju.Wkładamy obsmażone
mięso do miski.Kroimy w kostkę
papryki,
cebulę,
czosnek,
pieczarki.Smażymy najpierw
cebulę z
czosnkiem, dodajemy później i smażymy dalej.W garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju i dodajemy
cebulę,
papryki,
czosnek,
pieczarki i
mięso i dusimy wszystko, do momentu jak
pieczarki puszczą
wodę.Dodajemy
wino i
śmietanę, wszystko solimy i
pieprzymy. Gotujemy aż sos się zredukuje i
alkohol z
wina odparuje.Jeżeli sos nie zgęstnieje, można do szklanki dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i trochę ciepłej
wody, wymieszać i później dodać do garnka i wszystko razem zamieszać.Możemy już podawać. Na talerzu dodałam
pomidora pokrojonego.

Smacznego!! :D