Wykonanie
...czyli, jedno z ulubionych ciast kulinarnej blogosfery. :)Muszę przyznać, że to nie była miłość od pierwszego kęsa. Po raz pierwszy upiekłam je już jakiś czas temu, zniknęło błyskawicznie, wszyscy chwalili, ale mnie nie urzekło.Do drugiego podejścia zmobilizowała mnie Majanka, ogłaszając (na fb) sierpień miesiącem pieczenia 'ciasta z lekką budyniową pianką'. Cieszyło się taką popularnością, że postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i tym razem zaiskrzyło. ;)Ciasto sprawdzi się też z innymi, najlepiej kwaskowatymi,
owocami. U nas wypróbowane już w wersji z
malinami i
śliwkami.

źródło przepisu: mojewypieki.comskładniki na kruche ciasto2 1/2 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.Podpiec na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.delikatna budyniowa pianka5
białekszklanka drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
cukru z
wanilią2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoponadto500 g
jeżyn (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto
jeżyny (otworkami do góry).
Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec przez około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni.Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!