ßßß Cookit - przepis na Zeberka z suszonymi sliwkami i czerwona kapusta

Zeberka z suszonymi sliwkami i czerwona kapusta

nazwa

Wykonanie

Żeberka podawane z czerwoną kapustą, to moja czwarta propozycja w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
1 - 1,5 kg żeberek
oliwa do smażenia
cebula
suszone śliwki
listki laurowe
ziele angielskie
słodka papryka
chilli
czosnek granulowany
sól, pieprz
Żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem i solą. Ostrym nożykiem wyciąć kości, a w ich miejsce włożyć śliwki. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do brytfanny, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać po łyżeczce czosnku, słodkiej papryki i chilli, zalać odrobiną wody i podgotować chwilę. Następnie powstałym sosem zalać mięso w brytfannie. Przykryć i dusić około godziny.
***
główka czerwonej kapusty
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
300 ml przecieru jabłkowego
100 ml wody
kilka goździków
szczypta kwasku cytrynowego
sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekaną kapustę, przecier jabłkowy i rozgniecione w moździerzu goździki. Wodę wlać do słoika po jabłkach, wymieszać z pozostałymi na ściankach owocami i dodać do kapusty. Gotować pod przykryciem, około 90 minut, pod koniec doprawić kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/11/Zeberka-z-suszonymi-sliwkami-i-czerwona-kapusta.html