Wykonanie
Żeberka podawane z
czerwoną kapustą, to moja czwarta propozycja w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

1 - 1,5 kg
żeberekoliwa do smażenia
cebulasuszone śliwkilistki lauroweziele angielskiesłodka paprykachilliczosnek granulowany
sól,
pieprzŻeberka podzielić na porcje, oprószyć
pieprzem i
solą.
Ostrym nożykiem wyciąć kości, a w ich miejsce włożyć
śliwki. Podsmażyć na patelni z odrobiną
oliwy, na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do brytfanny, obłożyć pokrojoną w piórka
cebulą, dorzucić
ziele angielskie i
liście laurowe. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać po łyżeczce
czosnku,
słodkiej papryki i
chilli, zalać odrobiną
wody i podgotować chwilę. Następnie powstałym sosem zalać
mięso w brytfannie. Przykryć i dusić około godziny.

***

główka
czerwonej kapustycebula2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia300 ml przecieru
jabłkowego100 ml
wodykilka
goździkówszczypta kwasku
cytrynowegosól,
pieprzCebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę, następnie podsmażyć na rozgrzanej
oliwie. Dorzucić posiekaną
kapustę, przecier
jabłkowy i rozgniecione w moździerzu
goździki.
Wodę wlać do słoika po jabłkach, wymieszać z pozostałymi na ściankach
owocami i dodać do
kapusty. Gotować pod przykryciem, około 90 minut, pod koniec doprawić kwaskiem
cytrynowym,
solą i
pieprzem.Smacznego!
