Wykonanie
Inspiracją był dla mnie przepis Roberta Sowy z programu "Przepis dnia".
Żeberka przygotowałam w szybkowarze- samo gotowanie zajęło mi tylko 25 minut na 2 poziomie.

Składniki:
żeberka (u mnie 4 szt),3 ząbki
czosnku,2 łyżeczki
słodkiej papryki,szczypta mielonego
imbiru,szczypta
chili,
sól,
pieprz do smaku,2
cebule pokrojone w kostkę,4
suszone morele,4
suszone śliwki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej rzepakowy-do marynaty,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z
olejem,
słodką papryką,
solą,
imbirem i
chili.Umyj i osusz
żeberka, i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.

W szybkowarze obsmaż
żeberka z obu stron na złoty kolor, a następnie dodaj
cebulę, oraz pokrojone
śliwki i
morele liść laurowy i
ziele angielskie, smaż do zeszklenia się
cebuli.Dolej do
żeberek 150 ml
wody i duś w szybkowarze 25-30 minut na poziomie 2.Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, duś w garnku na małym ogniu aż do miękkości
mięsa.

Do sosu dodaj posiekaną
natkę pietruszki, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego.