ßßß
 
            
         200 g miąższu dyniowego100 g orzechów pekan120 g mąki100 g cukru trzcinowegopo 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i goździków2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta solijajko5 łyżek oleju300 g maślanki125 g cukru pudru2 łyżki soku z cytryny (dałam z pomarańczy)kandyzowane owoce do ozdobyDynię pokroić na kawałki, dusić w małej ilości wody przez ok. 10 minut. Odsączyć i zmiksować. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, drobno posiekać. Mąkę wymieszać z masą dyniową, cukrem, orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztrzepane jajko połączyć z olejem i maślanką. Całość dodać do masy dyniowej i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posmarować muffinki lukrem i udekorować owocami.Smacznego!
200 g miąższu dyniowego100 g orzechów pekan120 g mąki100 g cukru trzcinowegopo 1/2 łyżeczki: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru i goździków2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta solijajko5 łyżek oleju300 g maślanki125 g cukru pudru2 łyżki soku z cytryny (dałam z pomarańczy)kandyzowane owoce do ozdobyDynię pokroić na kawałki, dusić w małej ilości wody przez ok. 10 minut. Odsączyć i zmiksować. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, drobno posiekać. Mąkę wymieszać z masą dyniową, cukrem, orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Roztrzepane jajko połączyć z olejem i maślanką. Całość dodać do masy dyniowej i wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posmarować muffinki lukrem i udekorować owocami.Smacznego!