ßßß
Składniki (2 porcje)4 marchewki2 pietruszkiSelerPor2 ząbki czosnku2 filety z dorsza (po 150g)2 kromki pieczywa razowegoOliwaCytrynaSłodka mielona paprykaSól, pieprzNatkaZamiast dorsza możesz użyć filetów z innej morskiej białej ryby.PrzygotowanieZ włoszczyzny ugotuj 4 szklanki bulionu.Z bulionu wyjmij warzywa, ugotowaną marchewkę pokrój w plasterki, wrzuć ponownie do garnka (jeśli lubisz gotowaną pietruszkę i selera-również pokrój i dodaj do zupy).Filety pokrój na kawałki wielkości kęsa, wrzuć do gotującego się bulionu razem z czosnkiem i papryką.Gotuj na małym ogniu około 15 minut.Kromki chleba pokrój w kostkę, usmaż na patelni posmarowanej oliwą.Zupę dopraw solą, pieprzem i papryką, skrop odrobiną soku z cytryny, dodaj posiekaną natkę, podawaj z grzankami.Smacznego!