Wykonanie
Gdy dowiedziałam się, że jestem w ciąży moją pierwszą czarną myślą było „No, teraz to już na pewno nie schudnę!”. Nigdy nie należałam do
grona tych kobiet, które bez problemu wbijały się w rozmiar 34, mogły swobodnie nosić ulubione sukienki, a każdy
fason wyglądał, jakby był skrojony idealnie na ich figurę. U mnie to była ciągła walka, wyrzeczenia, pot i łzy.Właśnie stuknął mi półmetek ciąży. Brzuch wystaje coraz bardziej, a ja z przerażeniem spoglądam w kierunku mojej szybko kurczącej się garderoby. Przy każdej wizycie u lekarza najtrudniejsze jest dla mnie wejście na wagę. Mam poważną obawę, że pokaże ona niekorzystne dla mnie
wyniki. Na szczęście już teraz wiem, że pilnując się przez kolejne 20 tygodni z powodzeniem
będę mogła wrócić do wielu ubrań. Przez 20 tygodni przybyły mi tylko 4 kg w stosunku do wagi wyjściowej.
Jak nie przytyć w ciąży?Tak, to pytanie zadaję sobie nie tylko ja. Jeżeli czytasz ten post to na pewno i Ciebie ono dręczy. Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą także Tobie. Nie stosuję żadnej cudownej diety. Nie jest ona wskazana podczas ciąży. Raczej wdrażam w życie wszystkie zasady zdrowego odżywiania jakie znam. Podstawą sukcesu jest regularność i jakość spożywanych posiłków. Pamiętaj tylko, że tyczy się to prawidłowo przebiegającej ciąży, a każdą poważną zmianę w swoim jadłospisie i trybie życia powinnaś skonsultować z lekarzem.Śniadanie to podstawaJem je w ciągu godziny od momentu przebudzenia. Najczęściej wybieram
płatki owsiane lub jaglane ze zdrowymi dodatkami, np.
rodzynkami,
jagodami goji,
siemieniem lnianym czy
pestkami słonecznika. Dobrym
śniadaniowym rozwiązaniem są także
jajka (najlepiej w wersji gotowanej) z kromką
pełnoziarnistego pieczywa i
sałatką. Niezależnie od tego co wybierzesz pamiętaj, że śniadanie powinno dać Ci energię na pierwsze 3-4 godziny dnia. Jeżeli, podobnie jak jak, nadal pracujesz to zjedz je przed wyjściem z domu.5 małych posiłków dziennieZasadę tę wdrażałam jeszcze przed ciążą i z powodzeniem udało mi się dojść do 4 regularnych posiłków. Obecnie staram się jeść niewielkie porcje co 3-4 godziny. W tym zawiera się śniadanie, drugie śniadanie obiad i kolacja oraz przekąski wedle potrzeby. Wszystko w małych ilościach z odpowiednio dobranymi składnikami. Dzięki temu mój organizm ma ciągłą dostawę paliwa i nie jestem głodna. Unikam także efektu przejedzenia, zbyt obfitym posiłkiem.Jedz tylko chude produkty
Wieprzowinę koniecznie zamień na
wołowinę lub
ryby. Zamiast
mięsa możesz jeść także inne produkty bogate w żelazo, które wspomogą Twoją walkę o figurę w ciąży (np.
warzywa strączkowe). Ja ograniczam się do jedzenia
mięsa raz, maksymalnie dwa
razy w tygodniu. Wynika to z faktu, że nie jestem jego zbyt dużą fanką. Najczęściej sięgam po
mięso wołowe lub
rybę morską (unikam tych z hodowli). Jem także duże ilości
soczewicy,
ciecierzycy i wszelkiego rodzaju
kasz (np. bulgur lub pęczak). Dobrym rozwiązaniem jest też ograniczenie smażenia. Duszenie, pieczenie lub gotowanie na parze obniża kaloryczność dań.Wyeliminuj
cukier z dietyWszystkie produkty zawierające
syrop glukozowo-fruktozowy i
cukier zostały możliwie najsuteczniej wyeliminowane z mojej kuchni.
Cukier spożywam głównie w postaci
miodu lub
syropu klonowego. Wiem, że nie da się pozbyć go całkowicie, niemniej warto ograniczyć jego spożycie do minimum.Wybieraj zdrowe przekąskiRezygnacja ze
słodyczy jest jednym z największych i najtrudniejszych wyrzeczeń. Nie to, abym wcześniej jadła zawrotne ilości słodkości. Od czasu do czasu pozwalałam sobie na drobne przyjemności i sięgałam po ulubione batoniki. Teraz jednak w miejscu, gdzie zwykle chowałam
czekoladki na czarną godzinę, znajdują się
suszone owoce (np.
morele) i
orzechy. Zanim jednak kupisz takie zdrowe przekąski koniecznie sprawdź ich skład.
Suszone owoce potrafią
mieć tyle
cukru co wafelek. Wybieraj tylko te produkty, gdzie zawartość słodkich zapychaczy i tłuszczy jest najmniejsza. Dobrym rozwiązaniem są także
wafle ryżowe,
jogurty naturalne lub świeże
owoce i warzywa.Sięgaj po świeże
owoce i warzywaNo właśnie,
owoce i warzywa. W dowolnym sklepie spożywczym dostaniesz
marchewki,
jabłka,
cytrusy,
banany czy inne ulubione zdrowe zamienniki dla batoników. Przegryzaj je
między posiłkami (oczywiście w umiarkowanych ilościach), a na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie.Ruszaj się, gdy tylko masz okazjęJa mam to szczęście, że nie dostałam od lekarza zalecenia leżenia przez 9 miesięcy z nogami w górze.
Mogę dzięki temu być aktywna. Rzecz jasna unikam wszelkiego rodzaju
sportów obciążających organizm.
Powiem szczerze, że wejście po schodach na 3 piętro powoduje u mnie zadyszkę. Staram się jednak dużo ruszać, dlatego mimo wszystko wybieram schody zamiast windę, spaceruję oraz ćwiczę mięśnie ud i pośladków przy każdej okazji. Pamiętaj, że kilka przysiadów podczas mycia zębów to już duży sukces. Jeżeli masz czas, siłę i ochotę zapisz się na zajęcia dla kobiet w ciąży. Polecam także poszukać odpowiednich zestawów ćwiczeń na serwisie YouTube.com.Wysypiaj sięBo sen to podstawa, zwłaszcza w ciąży. Do niedawna jeszcze wystarczało mi 6-7h snu na dobę. Niestety wiązało się to z koniecznością picia hektolitrów
kawy. Obecnie natomiast mój organizm nie funkcjonuje normalnie bez minimum 8h snu, a w pełni komfortowo zaczyna czuć się dopiero przy 9h.Zdrowe odżywianie w ciążyKażda kobieta powinna pamiętać o zasadzie jedzenia dla dwóch, a nie za dwoje. Podstawą jest racjonalne podejście do diety i zdrowy rozsądek. Pochłaniając codziennie smażone kotlety czy paczkę
chipsów nie ma
mowy o zachowaniu zgrabnej figury, a obwisły brzuch, celulit i rozstępy są murowane. W końcu jesteśmy tym co jemy, dlatego ja wybieram
marchewki,
jabłka i
sałatę.
Cukrom i tłuszczom mówię stanowcze NIE!A jakie zasady odżywiania Ty stosowałaś w ciąży?Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj i podziel się nim z innymi