Wykonanie


Gołąbki - podejście drugie. Parę dni temu opisywaliśmy na blogu gołąbki z
mięsem i
kaszą pęczak. Równocześnie
Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym
ryżem i
kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z
mięsem.
Powiem więcej: polane sosem
koperkowym smakowały bosko!Swoją
drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych wniosków nie doszedłem (być może internet by mi w tym pomógł, ale aż tak bardzo ciekawy nie byłem), ale jako ciekawostkę
mogę wam powiedzieć, że gołąbki nie są wcale naszym narodowym wymysłem. Są znane od setek lat w wielu zakątkach świata. W Czechach i na Słowacji mają swoje holubce, na Białorusi галубцы, w Rosji zaś podobnie brzmiące г олубцы. Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi jako Krautwickel lub Kohlrouladen, a za Morzem Bałtyckim, w Szwecji, robi się kåldolmar .
Fini natomiast znają je jako kaalikääryleet (czy ktokolwiek jest w stanie to wymówić?). Gołąbki, co ciekawe, dotarły nawet za wielką
wodę i nasi sojusznicy od tarczy antyrakietowej pod przywództwem Baracka O. zajadają się glubkis (ale tylko w niektórych rejonach Stanów). Nieco mniejsze i podawane z gęstą
śmietaną Rumuni spożywają jako sarme, a Grecy mają swoje dolmades zawijane w liście
winogron. Czyli jak widać gołąbkiem świat stoi! Więc nie ma co zwlekać, trzeba brać się do roboty.1
kapusta włoska0,5 szklanki czerwonego
ryżu1,5 szklanki
kaszy bulgur
sól,
pieprz kolorowyjajkoZewnętrzne liścia
kapusty odkładamy na bok. Liście
kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia. Nie wylewamy
wody z parzenia.Ryz i
kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach al dente (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy z
jajkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem kolorowym. Zawijamy farsz w liście
kapusty. Dno garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy
wodą z parzenia liści i dusimy ok. 1 godziny.Podajemy z sosem
koperkowym, który przygotowujemy następująco:1 pęczek
kopruszklanka
wody z parzenia
kapusty3 łyżki
śmietanysól,
pieprzwoda,
mąkaDo
wody dodajemy posiekany
koper i gotujemy 5 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem i zaprawiamy
śmietaną. Na koniec zagęszczamy
wodą z rozmieszaną w niej łyżką
mąki.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)