Wykonanie
Pewnie niektórym z Was wyda się czymś tak dziwnym jak, nie przymierzając,
sałatka z mlecza i pokrzyw, jednak jest to tradycyjny polski przepis, który zaczerpnęłam z rodzinnego domu. Moja wersja doczekała się nawet kiedyś publikacji w jednym z czasopism kulinarnych :)Mimo zielonego koloru, polecam :)

Składniki:ok. 1.5-2 l
wywaru z warzywsłoiczek szczawiu lub ok. 60 dag świeżych liści7 łyżek
ryżu3
jajka na twardopół pęczka
koperkuśmietanasól,
pieprzW wywarze gotuję
ryż do miękkości. Do zupy wrzucam
szczaw. Jeśli jest świeży lub zakonserwowany w większych kawałkach, trzeba go podgotować i rozetrzeć blenderem lub przetrzeć przez sito.Dodaję posiekany
koperek i
jajka pokrojone w niezbyt drobną kostkę. Zabielam
śmietaną i doprawiam do smaku.