Wykonanie
Prawie każdy chętnie wspomina obiadki u mamy, a część z nas wciąż może z tego przywileju korzystać :-)Moja mama, jak to moja mama, nie widzi w tym co robi nic specjalnego. No cóż, zupa szczawiowa może nie jest wyszukaną potrawą, to jednak mi bardzo smakuje, dlatego postanowiłam, że spiszę to co uda mi się podpatrzeć, co i jak po kolei zrobić i połączyć, żeby było jak u mamy :-)

Zupa szczawiowaSkładniki:- około 1,5 – 2 litry rosołu (
wywar na kościach z warzywami, po ugotowaniu odkładam 1 – 2 ugotowane
marchewki)- 2-3 pęczki szczawiu- 4–5
ziemniaków- 2–3 łyżki
śmietany- 1 łyżka
mąki- ewentualnie 1 łyżka
wody- do smaku:
sól,
pieprz,
cukierdodatki podając zupę :
jaja ugotowane na twardo lub ugotowany
ryż (wówczas do zupy nie
daję ziemniaków)Wykonanie:
Szczaw myję, jeśli łodygi liści są bardzo łykowate to je odcinam, a pozostałą część gotuję w niewielkiej ilości osolonej
wody. Ugotowany
szczaw miksuję i przecieram przez sitko (tak na wszelki wypadek), żeby nie pływały mi w zupie łyka.Do gotowego czystego rosołu,
daję pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotuję. Pod koniec gotowania dodaję przetarty
szczaw i odrobinę startej na grubych oczkach
marchewki, ugotowanej wcześniej w rosole.
Śmietanę mieszam z
mąką i ewentualnie
wodą, i hartuję odrobiną zupy, po czym wlewam całość do zupy. Ja robię to przez sitko, wówczas nie ma takich grudek, które czasem się tworzą :-(. Chwilę jeszcze gotuję i...Zupę najczęściej jemy z ugotowanymi na twardo
jajami, pokrojonymi w ćwiartki, można w talarki, jak kto lubi :-)Jeśli zupę mam „czystą”, czyli bez
ziemniaków i jaj, wówczas konsumujemy ją z ugotowanym
ryżem.Smacznego :-)