ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa – uwielbiam.

Zupa szczawiowa – uwielbiam.

nazwa

Wykonanie

Prawie każdy chętnie wspomina obiadki u mamy, a część z nas wciąż może z tego przywileju korzystać :-)
Moja mama, jak to moja mama, nie widzi w tym co robi nic specjalnego. No cóż, zupa szczawiowa może nie jest wyszukaną potrawą, to jednak mi bardzo smakuje, dlatego postanowiłam, że spiszę to co uda mi się podpatrzeć, co i jak po kolei zrobić i połączyć, żeby było jak u mamy :-)
Zupa szczawiowa
Składniki:
- około 1,5 – 2 litry rosołu (wywar na kościach z warzywami, po ugotowaniu odkładam 1 – 2 ugotowane marchewki)
- 2-3 pęczki szczawiu
- 4–5 ziemniaków
- 2–3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- ewentualnie 1 łyżka wody
- do smaku: sól, pieprz, cukier
dodatki podając zupę :
jaja ugotowane na twardo lub ugotowany ryż (wówczas do zupy nie daję ziemniaków)
Wykonanie:
Szczaw myję, jeśli łodygi liści są bardzo łykowate to je odcinam, a pozostałą część gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody. Ugotowany szczaw miksuję i przecieram przez sitko (tak na wszelki wypadek), żeby nie pływały mi w zupie łyka.
Do gotowego czystego rosołu, daję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję. Pod koniec gotowania dodaję przetarty szczaw i odrobinę startej na grubych oczkach marchewki, ugotowanej wcześniej w rosole. Śmietanę mieszam z mąką i ewentualnie wodą, i hartuję odrobiną zupy, po czym wlewam całość do zupy. Ja robię to przez sitko, wówczas nie ma takich grudek, które czasem się tworzą :-(. Chwilę jeszcze gotuję i...
Zupę najczęściej jemy z ugotowanymi na twardo jajami, pokrojonymi w ćwiartki, można w talarki, jak kto lubi :-)
Jeśli zupę mam „czystą”, czyli bez ziemniaków i jaj, wówczas konsumujemy ją z ugotowanym ryżem.
Smacznego :-)
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/07/szczawiowa-mojej-mamy-uwielbiam.html