ßßß
Zupa szczawiowaSkładniki:- około 1,5 – 2 litry rosołu (wywar na kościach z warzywami, po ugotowaniu odkładam 1 – 2 ugotowane marchewki)- 2-3 pęczki szczawiu- 4–5 ziemniaków- 2–3 łyżki śmietany- 1 łyżka mąki- ewentualnie 1 łyżka wody- do smaku: sól, pieprz, cukierdodatki podając zupę :jaja ugotowane na twardo lub ugotowany ryż (wówczas do zupy nie daję ziemniaków)Wykonanie:Szczaw myję, jeśli łodygi liści są bardzo łykowate to je odcinam, a pozostałą część gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody. Ugotowany szczaw miksuję i przecieram przez sitko (tak na wszelki wypadek), żeby nie pływały mi w zupie łyka.Do gotowego czystego rosołu, daję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję. Pod koniec gotowania dodaję przetarty szczaw i odrobinę startej na grubych oczkach marchewki, ugotowanej wcześniej w rosole. Śmietanę mieszam z mąką i ewentualnie wodą, i hartuję odrobiną zupy, po czym wlewam całość do zupy. Ja robię to przez sitko, wówczas nie ma takich grudek, które czasem się tworzą :-(. Chwilę jeszcze gotuję i...Zupę najczęściej jemy z ugotowanymi na twardo jajami, pokrojonymi w ćwiartki, można w talarki, jak kto lubi :-)Jeśli zupę mam „czystą”, czyli bez ziemniaków i jaj, wówczas konsumujemy ją z ugotowanym ryżem.Smacznego :-)