Wykonanie

Dzisiaj będzie dość szybko, bo spieszę się nieco. Sporo się u nas dzisiaj dzieje. Od świtu bladego pracy sporo miałem,
potem Madzia wymyśliła przemeblowanie (ona wymyśliła, ja musiałem przemeblowywać, wiecie jak to jest),
potem zmywanie tony naczyń, bo zmywarka padła (majster miał być dzisiaj, ale przełożył na jutro), a zaraz lecę jeszcze
nalewki robić. Bo ostatnio taką zajawkę mam i chcę na naszego bloga wprowadzić
nalewki. To moje pierwsze próby więc nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie. Zobaczymy... Główną wadą
nalewek jest to, że muszą wiele miesięcy dochodzić. Czasem pół roku, czasem 9 miesięcy. Różnie... I jak na przykład za pół roku się dowiem, że dzisiaj coś zawaliłem i
nalewka wyszła paskudna to przecież krew mnie zaleje. Ale kto nie próbuje ten nic nie ma. Albo jak to się
mówi w gimbazie: "kto nie ryzykuje ten nie
pije szampana". Akurat
szampana niespecjalnie lubię, ale
nalewki bym się napił. Jestem więc dobrej myśli i ufam, że się uda. A jak nie za pierwszym razem to za kolejnym. Nie poddam się. Więc w przyszłym roku (albo jeszcze w tym) mam nadzieję dać wam parę fajnych przepisów.A dzisiaj mamy przepis na naprawdę smaczny obiad.
Schab z
szynką serrano. Jakby co, to podejrzewam, że
szynkę serrano można zastąpić czymś innym długodojrzewającym, np.
szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale.Potrzebujemy:1,5 kg
schabu bez kości2 ząbki
czosnkukilka gałązek świeżego
oregano lub 2 łyżeczki suszonego
pieprz6 plasterków
szynki serrano1/3 łyżeczki
płatków chili2 spore
szalotkisól2 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki różowego lub
białego wina4 łyżki wrzątku50 g
rukoliPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy, aby było cieńsze. Nacieramy je
czosnkiem i
oregano. Oprószamy
pieprzem i kładziemy plastry
szynki. Posypujemy
chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym.
Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę
oregano oraz
sól i
pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy
oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy
wino i
wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie
mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy na liściach
rukoli i polewamy powstałym sosem.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)