Wykonanie

Czasami w najmniej spodziewanej chwili przychodzi ochota na coś słodkiego. W szafkach nie ma nic. W lodówce nie ma nic. Nawet tajemny schowek jest pusty, pada deszcz, a do najbliższego sklepu mamy 2 km... Wtedy trzeba upiec
ciastka. Superszybkie
ciastka superczekoladowe. Inspiracją była Eliza Mórawska z White
Plate, a po lekkiej modyfikacji i zmniejszeniu ilości
cukru przepis był idealny dla naszych kubków
smakowych.100 g
mąki tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
gorzkiej czekolady100 g
gorzkiej czekolady drobno posiekanej100 g
masła3
jajka100 g
cukru trzcinowego dark muscovado50 g
rodzynek i
żurawiny w dowolnej proporcji200 g
czekolady i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej, odstawić do wystudzenia.
Jajka z
cukrem ubijać przez kilka minut, połączyć z rozpuszczoną
czekoladą. Następnie dodać
proszek do pieczenia,
mąkę, pokrojoną w kawałeczki
czekoladę i
bakalie. Zamieszać i przy pomocy łyżki do
lodów wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę do pieczenia zachowując 5 cm odstępy
między ciastkami, gdyż lekko wyrosną. Wstawiamy
ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Studzimy na kratce kuchennej.Smacznego łakomczuszki :)
Madzia



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)