Wykonanie




Niesamowite klopsy. Dwa wielkie ogromne klopsy. Nie takie małe
mięsne kuleczki, tylko prawdziwe ogromne
mięsne jeże! :) Fantastyczne jedzenie. Ja bardzo lubię klopsiki, a te były jeszcze lepsze, bo w środku były nadziane pysznościami. Do tego mają jeszcze jedną zaletę. Można je kroić na grube plastry i jeść na zimno na kanapkach.Z tych składników otrzymamy dwa wielkie klopsy. Jeden może posłużyć na obiad dla całej rodziny, a drugi możemy przeznaczyć właśnie na kanapki.500 g
piersi kurczaka500 g
karkówki3
jajka1 kopiasta łyżka
bułki tartej3 kopiaste łyżki
mąki1 duża
cebula6 plasterków
topionego sera tostowego
keczup (może być z TEGO przepisu)
natka pietruszki1 płaska łyżka
majeranku25 g
grzybów suszonychsól,
pieprzolejGrzybki zalewamy 1,5 szklanki
wody i czekamy aż zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę
wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Mięso i
cebulę mielimy, dodajemy
jajka,
bułkę tartą,
mąkę (2 łyżki),
sól,
pieprz i
majeranek i dobrze wyrabiamy
mięsną masę.
Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry
sera, smarujemy
keczupem i układamy całe gałęzie
pietruszki. Zawijając od strony krótszego
boku formujemy dwa klopsy.Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy
olejem i układamy klopsy.Pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach.Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy
grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to
grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia.Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką
mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem.Można również kroić cienko i jeść z kanapkami.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)