ßßß
Właśnie jestem po obejrzeniu naprawdę słabego filmu. Był tak zły, że prawie się popłakałem. Stracone z życia półtorej godziny. Dlatego tym bardziej ochoczo przyszedłem tutaj żeby dać wam kolejny przepis. A to przepis nie byle jaki, bo Madzia miała objawienie, wizję dosłownie miała. Mianowicie zwizualizowały się jej w głowie faszerowane udka kurczaka. Szczerze wam powiem, że nie bardzo mogłem sobie wyobrazić jak można nafaszerować kurczakowe udka. Przecież tam nie ma miejsca na farsz. Ale okazało się, że i można i miejsce jest. A same udka wyszły genialnie!Muszę też wspomnieć, że użyliśmy jednego tajemniczego składnika :) Otóż wszedłem w konszachty z firmą Knorr. I miła pani Joanna poprosiła mnie żebyśmy zrecenzowali z Madzią kilka produktów. Prawda jest taka, że zwykle nie używamy takich rzeczy. Takich, to znaczy gotowych produktów, w których specjalizuje się Knorr. Nie żebym miał coś do gotowców, nie o to chodzi. Po prostu zawsze mamy frajdę jak wszystko zrobimy sami. Ale tym razem postanowiliśmy zaryzykować. I użyliśmy mieszanki przypraw do kurczaka o nazwie "Przyprawa do złotego kurczaka". Producent pisze o niej tak:"Przyprawa do złotego kurczaka Knorr to kompozycja stworzona z myślą o wszystkich smakoszach pieczonego kurczaka. Z tą przyprawą efekt chrupiącego kurczaka z rożna możemy osiągnąć łatwo i wygodnie. Przyprawa idealnie się rozprowadza, nadaje mięsu smakowity złocisty kolor. Pod chrupiącą skórką kryje się aromatyczny, doskonale przyprawiony kurczak. Swój smak i aromat zawdzięcza kompozycji takich ziół i przypraw jak m.in. kolendra, kurkuma, pieprz, papryka, cynamon. Palce lizać!"Od siebie mogę dodać, że faktycznie skórka była idealnie chrupiąca, a całość perfekcyjnie pyszna. Nie wiem, czy to zasługa tej mieszanki przypraw, czy Madziowych umiejętności kulinarnych. A może i jednego i drugiego... Faktem jest, że udka wyszły mega i przyprawę mogę polecić z czystym sumieniem.3 podudzia z kurczaka30 g suszonych grzybów1 mała czerwona cebulapęczek pietruszki1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzprzyprawa Knorr "Do złotego kurczaka"fasolka szparagowasezamGrzyby całą noc moczymy w wodzie.Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy podudzie pozbawione skóry, czyli samo mięso na kości. Tasakiem odcinamy mięso z kością, pozostawiając tę końcówkę kości, na której przymocowana jest skóra - tak jak to widać na zdjęciu.